x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie e-Factura devine obligatorie în România. Ce trebuie să știe contribuabilii

e-Factura devine obligatorie în România. Ce trebuie să știe contribuabilii

de Redacția Jurnalul    |    13 Dec 2023   •   16:30
e-Factura devine obligatorie în România. Ce trebuie să știe contribuabilii

Factura electronică va deveni obligatorie în România, după cum anunță Ministerul Finanțelor și ANAF.

Un ghid detaliat a fost lansat pentru contribuabili, cu informații esențiale pentru adoptarea și integrarea acestei tehnologii, iar data limită pentru tranziția către sistemul RO e-Factura este 1 ianuarie 2024.

Proiectul de act normativ stipulează  că această obligativitate se aplică tuturor livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii în relația business-to-business (B2B) efectuate în România. Scopul principal al standardizării sistemului de facturare electronică la nivel internațional este reducerea fraudei TVA și combaterea evaziunii fiscale.

„Implementarea facturării electronice va contribui la sporirea transparenței, la monitorizarea precisă a tranzacțiilor și la raportarea în timp real către autoritățile fiscale. Acest instrument va consolida eforturile noastre de a proteja bugetul public și de a asigura o concurență echitabilă între contribuabili, potrivit comunicatului Ministerului Finanțelor. Facturarea electronică oferă avantajul unei înregistrări precise și verificabile a tranzacțiilor comerciale, simplificând procesele de verificare și audit. Astfel, ne asigurăm că tranzacțiile respectă reglementările fiscale și nu sunt supuse manipulărilor frauduloase. Prin impunerea facturării electronice, eliminăm riscul utilizării facturilor false sau duplicate, deoarece fiecare tranzacție este înregistrată în mod unic. În contextul implementării acestei măsuri, sprijinul acordat contribuabililor este esențial, tocmai de aceea lansăm un ghid care să răspundă tuturor întrebărilor pe care le-am primit în ultimul timp”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Ministrul Marcel Boloș spune că implementarea e-Facturii aduce transparență sporită, monitorizare precisă a tranzacțiilor și raportare în timp real către autoritățile fiscale. Această măsură consolidează eforturile pentru protejarea bugetului public și asigurarea unei competiții echitabile între contribuabili.

Procesul de implementare a e-Facturii va fi realizat în două etape. Prima etapă, între 1 ianuarie 2024 și 30 iunie 2024, impune operatorilor economici să raporteze în sistemul național RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și cu instituțiile publice.

 

×
Subiecte în articol: E-factura anaf contribuabili