x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie E NENOROCIRE/Şomajul creşte în fiecare lună

E NENOROCIRE/Şomajul creşte în fiecare lună

de Elena Stan    |    16 Ian 2009   •   00:00

Mii de salariaţi vor rămâne fără loc de muncă în această lună. Din ce în ce mai multe firme mai mici sau mai mari anunţă disponibilizări în toată ţara.



Situaţia critică din economie a afectat şi companiile feroviare ce transportă marfă şi bunuri
Jurnalul foto

La noi în ţară, majoritatea Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă au primit notificări din partea mai multor agenţi economici din diferite domenii cu privire la disponibilizările ce urmează să le realizeze în perioada imediat următoare. În primele trei luni ale anului, în judeţul Prahova vor fi disponibilizate circa 2.400 de persoane, în Bistriţa vor rămâne fără loc de muncă peste 300 de persoane, iar în Slobozia 400 de oameni. Valul disponibilizărilor continuă şi anul acesta, după ce la finalul anului trecut nenumărate firme din domeniul construcţiilor, confecţiilor şi industriei auto au făcut disponibilizări.

DISPONIBILIZĂRI MASIVE
Începând de luna viitoare, societatea Comercială Transporturi Feroviare va disponibiliza 500 de angajaţi. Aceasta are ca obiect de activitate transportul public de marfă şi bunuri pe calea ferată, pe plan intern şi internaţional. Societatea Pegamont Ploieşti concediază 135 de oameni, Yazaki – 296 de salariaţi, iar alte trei firme din domeniul construcţiilor şi industria mobilei vor concedia 500 de persoane. Rafinăria Steaua Română din Câmpina trimite în şomaj tehnic jumătate din cei 400 de angajaţi începând de la 25 ianuarie. Compania ar putea falimenta, deoarece de doi ani nu a reuşit să recupereze de la stat TVA în valoare de 40,8 milioane lei, ceea ce a condus la lipsa fondurilor necesare pentru continuarea activităţii. Şi Bistriţa înregistrează un trend ascendent cu privire la numărul şomerilor. De luna aceasta, peste 340 de persoane din judeţul Bistriţa rămân fără locuri de muncă. Cei mai mulţi şomeri provin din domeniul construcţiilor, urmând industria prelucrătoare a maselor plastice şi turismul balnear. Situaţia este cu atât mai grea în judeţ deoarece oferta cu locuri de muncă disponibile a scăzut faţă de 2007 de zece ori. În prezent sunt 77 de locuri de muncă libere, faţă de 2008, când au fost perioade cu 800-1.000 de posturi vacante. De asemenea, producătorul de îngrăşăminte chimice Amonil Slobozia va concedia colectiv 389 de salariaţi, păstrând în activitate 483 de salariaţi. Societatea va recurge la funcţionarea intermitentă a unor instalaţii în primul trimestru al acestui an, din cauza crizei economice şi a scăderii vânzărilor şi a preţurilor.

COMPANII INTERNAŢIONALE
Nici marile companii nu stau pe roze. Motorola Inc. va concedia imediat 4.000 de angajaţi, după ce la finalul lunii octombrie mai disponibilizase 3.000. Măsura face ca numărul salariaţilor disponibilizaţi în ultimii doi ani să ajungă la 17.000.  În decembrie, grupul a anunţat scăderea salariilor angajaţilor care deţin posturi de managament, îngheţarea salariilor angajaţilor şi suspendarea contribuţiei la fondul de pensii al acestora. Concedieri face şi Carlsberg, producătorul danez de bere, care concediază peste 270 de angajaţi, din cauza condiţiilor incerte de pe piaţă. Măsura va fi aplicată filialelor din Danemarca, Norvegia şi Statele Baltice. Producătorul finlandez de componente pentru industria telecomunicaţiilor Elcoteq închide patru fabrici, lăsând fără loc de muncă 5.000 de angajaţi la nivel mondial, potrivit AFP. Celelalte trei fabrici care vor fi închise se află în România, Rusia, China şi SUA.

×
Subiecte în articol: economic