x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie E.ON Gaz România cere majorare cu 12% a preţului la gaze

E.ON Gaz România cere majorare cu 12% a preţului la gaze

11 Mar 2008   •   00:00

Compania E.ON Gaz România, care distribuie gaze naturale în jumătatea nordică a ţării consideră că este necesară o creştere cu 12% a tarifului la consumator pentru gazele naturale. "Datorită creşterii preţului de achiziţie a gazelor naturale din import, este necesară ajustarea preţului final al gazelor naturale cu circa 12%, de la 1 aprilie anul curentCompania E.ON Gaz România, care distribuie gaze naturale în jumătatea nordică a ţării consideră că este necesară o creştere cu 12% a tarifului la consumator pentru gazele naturale. "Datorită creşterii preţului de achiziţie a gazelor naturale din import, este necesară ajustarea preţului final al gazelor naturale cu circa 12%, de la 1 aprilie anul curent

E.ON Gaz România nu îşi măreşte profitul în urma acestei ajustări” se arată într-un comunicat al societăţii. Compania mai menţionează că ajustarea cu 8,5% a preţului operată de la 1 februarie a fost cauzată de creşterea preţurilor la import, creşterea preţului la înmagazinare şi distribuţie. De asemenea, 5% a fost creşterea preţului la producţia internă, majorare care se va duce într-un fond social destinat protecţiei populaţiei de creşterea preţurilor internaţionale.


PAGUBĂ. "E.ON Gaz România nu îşi măreşte profitul în urma acestei ajustări. Dimpotrivă, deoarece ajustarea preţului final al gazelor naturale a fost amânată cu o lună şi nu a fost suficientă, ne vom confrunta cu pierderi de 55 de milioane de lei în primul trimestru al anului 2008” a mai precizat compania.

Reprezentanţii E.ON Gaz au mai completat că din preţul final pe care consumatorii îl plătesc, companiei îi revin 5% pentru tarifele de furnizare, în vreme ce 95% sunt costuri externe ce nu pot fi inluenţate.

Pentru restul anului 2008 sunt estimate creşteri cu 25% ale preţului la gazele naturale importate, ceea ce va duce la scumpiri cu 15-20% la consumator.     


FURNIZARE. "Ajustarea preţurilor permite E.ON Gaz România să asigure cantităţile necesare de gaze naturale pentru toţi clienţii săi şi să facă investiţii pentru îmbunătăţirea serviciilor oferite clienţilor. Fără creşterea preţului final al gazelor nu putem să asigurăm achiziţionarea volumelor de gaze pentru clienţii noştri. Nu putem vinde clienţilor noştri gaze naturale sub preţul nostru de achiziţie”.

Compania mai zice că dacă nu sunt majorate preţurile compania va avea probleme financiare grave sau va fi nevoită să reducă importurile de gaze. Astfel, celor 1,3 milioane de consumatori conectaţi la propria reţea nu li se va mai putea garanta furnizarea de gaze naturale.

Distrigaz Sud, companie controlată de grupul Gaz de France a solicitat de săptămâna trecută o majorare a tarifelor cu 8-12% pentru a face faţă majorărilor de preţ la gazele importate. Preţul gazelor care sunt importate variază în funţie de cotaţiile internaţionale ale barilului de ţiţei. Acesta a înregistrat marţi un record de 109,2 dolari, ca urmare a slăbirii economiei americane şi a dolarului.

România importă circa 40% din consumul intern.

×