x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia croată este într-o "situaţie periculoasă"

Economia croată este într-o "situaţie periculoasă"

23 Dec 2011   •   12:43
Economia croată este într-o "situaţie periculoasă"

Premierul croat desemnat, Zoran Milanovici, a avertizat vineri in legatura cu situatia economica 'periculoasa' in care se afla tara sa si s-a angajat sa scoata Croatia din criza, intr-un discurs pronuntat inainte de votul de investitura a cabinetului sau de catre parlament, informeaza AFP.

'Croatia nu este in pragul haosului, ci se afla intr-o situatie (economica) periculoasa', a spus el in fata deputatilor referindu-se la situatia precara in care se afla tara sa care va adera la UE in 2013.

Liderul Partidului Social-Democrat si al coalitiei de centru-stanga, care a castigat alegerile parlamentare din 4 decembrie, s-a angajat sa reduca cheltuielile publice si sa propuna adoptarea imediata a unui buget de austeritate.

'Croatia nu mai poate functiona asa. Nu putem cheltui banii pe care nu i-am castigat', a adaugat acesta.

Noul guvern croat va trebui sa faca fata unei situatii economice delicate. Recesiunea economica care a afectat Croatia inca de la inceputul lui 2009 s-a intrerupt la mijlocul acestui an, dar Banca Nationala prevede o crestere de cel mult 0,5% in 2011. Rata somajului era in noiembrie de 17,9%.

Parlamentul croat trebuie sa-si dea astazi votul de investitura pentru cabinetul prezentat de Milanovici, 45 de ani, care va fi compus din douazeci de ministere.

Croatia a semnat la 9 decembrie tratatul de aderare la UE, care ii va permite sa devina cel de-al 28-lea stat al blocului european in iulie 2013, dupa aprobarea documentului prin referendum de catre croati si ratificarea lui de catre cele 27 de tari membre ale UE.

×