x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia mondială, pe punctul de a-şi reveni

Economia mondială, pe punctul de a-şi reveni

de Vali Blanaru    |    12 Mai 2009   •   00:00
Economia mondială, pe punctul de a-şi reveni

Economia mondială este aproape de punctul care va marca revenirea la creştere, susţin la unison Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, şi miliardarul american George Soros.



Creşterea economică s-a accelerat deja în unele state, iar băncile centrale trebuie să pregătească strategii de renunţare la măsurile de stimulare pentru evitarea riscurilor inflaţioniste, a arătat preşedintele Băncii Central-Europene, Jean-Claude Trichet. El a avertizat totodată că băncile centrale trebuie să rămână în alertă, întrucât procesul de corecţie a dezechilibrelor mondiale, precum şi incertitudinile legate de economia mondială continuă.

"Economia mondială se află într-un punct care marchează revenirea la creştere, iar unele ţări l-au depăşit deja", a afirmat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) într-o conferinţă de presă. Cele mai importante bănci centrale din lume au redus dobânzile de politică monetară la niveluri-record şi au adoptat măsuri neconvenţionale de relaxare a politicilor, în timp ce guvernele au introdus o serie de măsuri de stimulare economică, pentru a combate recesiunea.

"Trendul descendent impus de criza financiară se regăseşte într-un proces de atenuare, iar programele naţionale de stimulare economică introduse de guverne încep să aibă efecte pozitive", a declarat miliardarul George Soros pentru ediţia de luni a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

SPERANŢE
Soros anticipează că Asia va fi prima regiune care va ieşi din criză, iar China va depăşi Statele Unite şi va prelua rolul de motor de creştere economică al lumii.

"Căderea economică a fost oprită, iar colapsul sistemului financiar evitat. Programele naţionale de stimulare economică încep să-şi facă efectul. Dinamica descendentă se atenuează. Mă aştept ca redresarea economică să recupereze în jur de jumătate din declinul înregistrat (cauzat de criză şi recesiune - n.r.), apoi să treacă în zona stagnării. Asia va fi prima regiune care va ieşi din criză, însă America trece în prezent printr-un proces similar", a declarat Soros într-un interviu pentru publicaţia germană.

Soros a mai afirmat că dolarul american se regăseşte deja într-o poziţie slabă şi nu se va deprecia în raport cu euro, ci ar putea chiar să crească. Miliardarul consideră că această criză s-a dovedit a reprezenta un avantaj important pentru statele "mai slabe" spre obiectivul de a face parte din sistemul euro.

×
Subiecte în articol: economic economică