x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC-BUSINESS/Info

ECONOMIC-BUSINESS/Info

04 Mar 2005   •   00:00

5 MARTIE 2005
CERCETARE. Ministerul Educatiei si Cercetarii va propune spre aprobare Guvernului, in perioada urmatoare, un proiect de act normativ prin care firmele care sustin activitatea de cercetare-dezvoltare sa benefcieze de facilitati fiscale. Aceasta decizie a fost luata atat din cauza cerintelor europene legate de investitiile in cercetare, dar si determinata de faptul ca, de exemplu, in SUA 80% din finantarea cercetarii se datoreaza firmelor private, nu contributiei statului.

COOPERATIE. Organizatiile cooperatiste trebuie sa-si modifice statutul de functionare si sa-l inregistreze la Oficiul National al Registrului Comertului in termen de noua luni, in caz contrar acestea urmand sa fie dizolvate. Incepand cu 3 martie a intrat in vigoare legea privind organizarea si functionarea cooperatiei. Prevederile legale in vigoare se aplica tuturor formelor de cooperative mestesugaresti, de consum, de valorificare, de transporturi, de locuinte, forestiere si altele. Organizatiile cooperatiste care nu si-au inregistrat modificarile statutelor pana la expirarea termenului de noua luni, se dizolva de drept si intra in lichidare. Membrii cooperatori nu pot detine mai mult de 20% din capitalul social al societatii cooperatiste. Astfel, acestia sunt obligati ca, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii, sa vanda catre alti membri cooperatori, la valoarea nominala, partile sociale sau actiunile cooperatiste care depasesc aceasta cota.

SCADE DOBANDA. Banca Nationala a Romaniei a anuntat pentru luna martie o dobanda de referinta de 10,75%, cu aproape 5 puncte procentuale mai mica decat cea a lunii februarie. Scaderea spectaculoasa din aceasta luna este echivalenta cu cea inregistrata in sapte luni, din iulie 2004 si pana in februarie 2005. Diminuarea drastica a dobanzii de referinta arata intentia Bancii Nationale a Romaniei de a grabi liberalizarea contului curent, proces in urma caruia strainii vor putea face depozite in lei. Dobanda de referinta reprezinta nivelul ratei dobanzii platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la bancile comerciale.

×
Subiecte în articol: economic