x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Eliminarea lignitului, o ţintă vag asumată la noi

Eliminarea lignitului, o ţintă vag asumată la noi

de Adrian Stoica    |    14 Mai 2020   •   10:49
Eliminarea lignitului, o ţintă vag asumată la noi
Sursa foto: MIHAI ANDRITOIU/Getty Images/iStockphoto
România alături de Germania, Polonia, Cehia, Bulgaria și Grecia au rămas cei mai mari producători de energie pe bază de lignit din Uniunea Europeană. Emisiile de carbon provenite de la termocentralele pe bază de lignit ale celor şase ţări au reprezentat anul trecut 17% din totalul emisiilor comercializate prin schema UE de comercializare a de emisii (EU ETS), în condiţiile în care aceste unităţi au generat doar 9% din energia electrică produsă în Europa, potrivit unei analize realizate de think tank-ul londonez Ember.
 
Intitulată “Perspectivele energiei globale în 2020”, analiza atrage atenţia că în România, Polonia și Bulgaria, nici măcar nu se discută despre o eliminare treptată a lignitului. Dintre cele şase ţări, doar Grecia are stabilit un calendar suficient de ambițios pentru eliminarea treptată a lignitului, în timp ce anul 2038 fixat de Germania pentru eliminare este considerat de autorii analizei mult prea îndepărtat şi incompatibil cu Acordul de la Paris. În ceea ce priveşte Cehia, aici a fost înfiinţată o comisie specială care va stabili termenul până la care ţara va renunţa la cărbune.
Stăm mai bine decât Germania, Polonia, Cehia şi Bulgaria
Termocentralele pe lignit ocupă cele mai multe poziții pe lista primilor trei emițători de CO2 din statele membre UE. În cazul României, primele trei poziţii au fost deţinute anul trecut de termocentrala Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (4.629 kt CO2), combinatul siderurgic de la Galaţi (4.193 kt CO2) şi termocentrala Turceni, tot din cadrul Complexului Energetic Oltenia (3.297 kt CO2). În total, emisiile în atmosferă de CO2 provenite de la cele mai poluante termocentrale au fost de 7.490 kt, cu mult sub poluarea înregistrată de celelalte ţări mari producătoare de energie pe bază de lignit. De exemplu, în Germania, Polonia, Cehia şi Bulgaria, emisiile provenite de la primii trei mari poluatori din fiecare ţară, termocentrale pe bază de lignit, au totalizat 58.636 kt, 40.808 kt, 12.875 kt şi, respectiv, 19.316 kt de CO2.
 
Conform analizei realizate de think tank-ul Ember, termocentralele pe lignit domină încă în top 10 din Europa la capitolul poluare. Cel mai mare emiţător de CO2 este termocentrala de Belchatów, din Polonia, urmată de șase termocentrale din Germania.
 
52% din emisiile de CO2 în 2019 ale celor mai mari 10 poluatori din România au provenit de la termocentralele pe lignit.
Topul celor mai mari 10 poluatori din România (kt CO2)
Complexul Energetic Rovinari 4629 
Complexul Siderurgic Galați 4193
Complexul Energetic Turceni 3.296
Termocentrala Ișalnița 1.818 
Azomureș 1.579
Termocentrala Craiova II 1.268
Centrala Electrică Brazi 1.256
Rafinăria Petrobrazi 1.603
Ciment Aleșd (Holcim)  1.049
Ciment Câmpulung  (Holcim)  1.040
Sursa: Bankwatch
 
Reducerea emisiilor, mult prea lentă
La nivel mondial, emisiile de carbon provenite din sistemul energetic au scăzut cu 2% anul trecut, aceasta fiind cea mai mare reducere din ultimii 30 de ani. În acelaşi timp, emisiile de carbon de care se fac responsabile termocentralele pe bază de cărbune s-au redus cu 3%, dar experţii Ember au avertizat că această scădere se datorează, în principal, unor factori întâmplători, cum ar fi o iarnă mai blândă anul trecut, iar o ușoară reducere a emisiilor de carbon înregistată nu este suficientă pentru a compensa ritmul cu care se intensifică criza climatică.

×