x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energia costa mai putin noaptea

Energia costa mai putin noaptea

12 Oct 2004   •   00:00

Electrica incurajeaza cresterea optiunilor populatiei pentru tarifele diferentiate de zi, de noapte, respectiv pentru week-end, incat nu va taxa suplimentar montarea contoarelor speciale.

ADRIAN N. IONESCU

De la 1 octombrie a fost introdusa si pentru consumatorii industriali tarifarea diferentiata a consumului de energie electrica de zi sau de noapte. "Optiunea era deja accesibila pentru consumatorii casnici si este important ca mai multi dintre acestia sa o exercite, pentru a plati mai putin si pentru a echilibra mai bine sistemul energetic", a declarat ieri Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului.

INTERESUL. "Montarea contoarelor speciale pentru tarifele diferentiate nu va costa nimic in plus pe consumator, iar durata montarii va fi de trei-patru ore, in Bucuresti, si de cel mult o zi din momentul cererii, in orasele mai mici", a promis Nicolae Coroiu, directorul general al Electrica. Decizia gratuitatii montarii noilor contoare a fost luata pentru ca noaptea, inregistrandu-se consumuri mult mai mici, oprirea unor grupuri energetice devenise mult prea costisitoare. Doar 2.500 dintre clientii casnici au optat pentru tarifarea diferentiata, cu toate ca poate duce la economii semnificative.

Potrivit directorului general al Electrica, tarifele medii sunt de 3.550 lei/kWh ziua si de 2.330 lei/kWh noaptea, in weekend si de sarbatori, ceea ce conduce la o diferenta de 34,4%. Coroiu nu a exclus posibilitatea ca diferentele sa creasca, fara sa precizeze daca prin cresterea tarifelor de zi sau scaderea celor de noapte.

IN EUROPA. Incepand de duminica Sistemul Energetic National a intrat "in sincronism permanent" cu cel european, administrat de UCTE, o data cu interconectarea intregii zone Sud-Est europene. Compania Transelectrica a fost desemnata de UCTE sa poarte responsabilitatea evenimentului, considerat istoric. Din 1 noiembrie, Romania va putea exporta sau importa electricitate fara restrictii de oriunde din Europa.

×
Subiecte în articol: economic