x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Estimare - Intretinerea, la fel ca iarna trecuta

Estimare - Intretinerea, la fel ca iarna trecuta

25 Sep 2004   •   00:00

ECONOMIC

Facturile la intretinere pentru iarna viitoare vor avea o valoare comparabila cu cele din precedentul sezon rece.
SILVIU SERGIU

Desi nu a precizat care vor fi costurile pentru intretinere, Emacu a explicat ca mentinerea facturii la aceeasi valoare este posibila, desi preturile pentru combustibil, energie, gaze si cel al gigacaloriei au fost majorate. El a precizat ca specialistii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) au realizat un calcul estimativ al costurilor si cheltuielilor care alcatuiesc intretinerea locuintelor pentru iarna 2004 - 2005. Pentru realizarea estimarii s-au folosit nivelul preturilor la diferiti combustibili in anul 2004, pretul de referinta al gigacaloriei, consumurile de combustibil estimate pentru iarna 2004-2005, cresterea consumului de energie electrica datorita numarului mai mare de electrocasnice aflate in dotarea populatiei, precum si prognoza meteorologica pentru iarna urmatoare. Potrivit lui Emacu, cresterile de pret la resursele energetice primare (gaz metan, pacura) au fost compensate prin reducerea pierderilor din sistemele de transport si prin modernizarea punctelor termice.

AJUTOARE. "De asemenea, pentru familiile care vor primi ajutoare pentru incalzire, in conformitate cu prevederile Ordonantei de Guvern 55/2004, valoarea facturilor pentru caldura va fi, bineinteles, mai redusa", a mai spus ministrul delegat pentru administratie.

Guvernul va aloca anul acesta de la buget aproximativ 842 de miliarde de lei familiilor cu venituri reduse, pentru a compensa facturile pentru consumul de agent termic. De asemenea, in iarna aceasta statul va subventiona productia de energie termica cu peste 7.000 de miliarde de lei.

Contrar estimarilor guvernamentale, organizatiile asociatiilor de proprietari sustin ca valoarea facturilor la intretinere va fi majorata cu cel putin 50%, avand in vedere cresterea cheltuielilor populatiei prin majorarea tarifelor la energie si gaze si scumpirea gigacaloriei.
×
Subiecte în articol: economic