x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ESTIMARE / Scade economia

ESTIMARE / Scade economia

de Elena Stan    |    24 Noi 2008   •   00:00
ESTIMARE / Scade economia

Creşterea economică va încetini puternic anul viitor, la sub 4%, mai puţin de jumătate faţă de ritmul din 2008, estimat la peste 8%. Primele semne se vor resimţi încă din ultimul trimestru al acestui an, când avansul PIB va coborî spre 6%.
Media estimărilor indică o creştere economică în 2009 de 3,4%, în condiţiile în care PIB va urca cu 8,2% în acest an, evoluţie calculată tot ca medie a prognozelor.



Analiştii se aşteaptă ca datele pentru trimestrul al treilea din acest an să arate o creştere economică de 8,7%, iar în ultimele trei luni PIB să-şi tempereze dinamica la 6,3%. Pentru primul tri­mes­tru din 2009, opiniile analiştilor sunt diferite, fiind invocate prea multe incertitudini, iar media se plasează la 3,36%.

ESTIMĂRI SUMBRE
Creşterea PIB de anul viitor va fi de 3%-4%. Analistul Moody’s, Kenneth Orchard, se aşteaptă chiar la recesiune, respectiv o scădere a economiei cu 0,3%. "Deoarece climatul s-a schimbat în rău, economia va trebui să sufere o ajustare dificilă ce ar putea dura 1-2 ani. Creşterea exporturilor va încetini, din cauza declinului din restul ţărilor UE, iar criza globală de lichiditate va restricţiona fluxurile de capital spre România, afectând consumul şi investiţiile interne. În prezent, ne aşteptăm pentru 2009 la o recesiune a economiei în România", a spus Orchard.

Analistul Moody’s se aşteaptă la o recesiune în România, în ciuda faptului că anticipează cheltuieli publice mari, cu un deficit bugetar de aproape 5% din PIB şi o creştere a datoriei publice la 16,2% din PIB. Analiştii străini sunt mai pesimişti decât cei români atât în ceea ce priveşte evoluţia economiei în anul vi­i­tor, cât şi pe termen scurt. "Consider că rata de creştere a PIB se va reduce la circa 5%-6% în trimestrul al patrulea, depin­zând de gradul de disponibilitate a credi­te­lor, care nu a fost până în prezent ridicat. Cea mai mare parte a avansului economic se va datora inerţiei consumului", a afirmat Bartosz Pawùowski, analist pentru pieţe emergente la TD Securities din Londra.

MOTOARELE ECONOMIEI GRIPATE
"Principalii factori care au alimentat creşterea economică în trimestrul al treilea, anticipată la 9%, ar trebui să fie agricultura, construcţiile şi serviciile. Industria a decelerat destul de mult, astfel că probabil contribuţia acestui sector va fi în scădere în perioada iulie-septembrie 2008", a considerat economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumi­tru. El se aşteaptă ca în trimestrul al patrulea să aibă loc în primul rând o încetinire a industriei şi construcţiilor, în timp ce agricultura ar putea avea o pondere importantă la creşterea economică.
"Este inevitabil ca reducerea cererii externe pe fondul recesiunii din zona euro să influenţeze în mod negativ atât exporturile, cât şi producţia industrială din România", a continuat economistul-şef al Raiffeisen Bank România.

El estimează un avans al PIB de 7,5% în trimestrul al patrulea şi de 8,5% pentru întregul an 2008. Stoparea bruscă a acti­vităţii de creditare ar putea conduce chiar la un impact mai negativ asupra activităţii economice. Totuşi, Dumitru apreciază că recesiunea nu este cel mai probabil scenariu, pe baza informaţiilor existente în prezent, chiar dacă "tentaţia pesimismului este destul de mare".

×
Subiecte în articol: economic