x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Eugen Teodorovici: România este foarte interesată de continuarea finanţărilor BERD în Europa Centrală şi de Sud-Est

Eugen Teodorovici: România este foarte interesată de continuarea finanţărilor BERD în Europa Centrală şi de Sud-Est

08 Mai 2019   •   16:53
Eugen Teodorovici: România este foarte interesată de continuarea finanţărilor BERD în Europa Centrală şi de Sud-Est

România este foarte interesată de continuarea finanţărilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Europa Centrală şi de Sud-Est, unde există încă decalaje însemnate, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care a participat în perioada 7-8 mai a.c., la cea de-a 28 Reuniune Anuală a BERD organizată la Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina.

"România este foarte interesată de continuarea finanţărilor băncii în Europa Centrală şi de Sud-Est, unde continuă să existe decalaje însemnate. Trebuie luate în considerare analize suplimentare şi scenarii diverse, echilibrate şi raţionale, pentru a evalua capacitatea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de a-şi îndeplini angajamentele în actualele ţări de operaţiuni, înainte de a începe discuţiile privind o posibilă expansiune geografică", a subliniat Eugen Teodorovici.

Principalele subiecte de discuţie în cadrul reuniunii anuale au avizat dezbaterile la nivel european privind viitorul cadru financiar multianual şi arhitectura financiară europeană, viitorul BERD şi direcţii strategice viitoare de urmat, inclusiv posibilitatea lansării unui studiu aprofundat referitor la o eventuală extindere/expansiune geografică a activităţilor Băncii în zona sub-Sahariană.

Strategia BERD pentru România implică o contribuţie sporită pentru mobilizarea finanţării sectorului privat şi integrarea ţărilor de operaţiuni în economia mondială. De asemenea, pentru a spori atenţia BERD acordată sectorului privat, împrumuturile suverane vor deveni mai selective, iar echilibrul în cadrul activităţii sectorului public al Băncii se va muta spre non-suveran.

Totodată, ministrul Finanţelor şi-a exprimat un interes deosebit pentru cooperarea dintre BERD şi BEI şi complementaritatea între instituţii financiare internaţionale pentru a obţine rezultate mai eficiente.

Cu acest prilej, Eugen Teodorovici, în calitate de Guvernator al României la BERD, a preluat pentru un an mandatul de vicepreşedinte al Consiliului guvernatorilor, alături de ministrul Finanţelor din Lituania. AGERPRES

×
Subiecte în articol: eugen teodorovici