x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Euro a trecut de 3,5 lei

Euro a trecut de 3,5 lei

de Florina Zainescu    |    22 Noi 2007   •   00:00
Euro a trecut de 3,5 lei
Sursa foto: JEAN-PIERRE MULLER/

Moneda naţională continuă deprecierea faţă de cea europeană, cursul de referinţă anunţat ieri de BNR depăşind pragul psihologic de 3,5 lei/euro, pentru prima dată in ultimul an.


Moneda naţională continuă deprecierea faţă de cea europeană, cursul de referinţă anunţat ieri de BNR depăşind pragul psihologic de 3,5 lei/euro, pentru prima dată in ultimul an.

Cursul monedei euro stabilit ieri de Banca Naţională (BNR) a fost de 3,5393 de lei, cu 4,45 de bani peste nivelul publicat in ziua precedentă. Rata de referinţă nu a mai depăşit pragul psihologic de 3,5 lei/euro de la 14 noiembrie anul trecut.

Insă pe piaţa interbancară cursul sărise de marţi de 3,5 lei/euro. Iar ieri deprecierea a continuat, pe fondul unor transferuri semnificative de valută cursul urcănd pănă la un maxim de 3,5470 lei/euro la finele şedinţei. Temerile investitorilor s-au amplificat după ce Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, cea mai mare bancă din Romănia, a pierdut marţi la bursa din Viena peste 700 de milioane de euro. Cotaţiile acţiunilor grupului Erste au scăzut după ce Merrill Lynch a redus ratingul băncii, pe fondul ingrijorărilor legate de starea economiei romăneşti, pe care Erste işi bazează creşterea.


NORMALITATE. Deprecierea leului faţă de euro pănă la minimele-record ale ultimelor 12 luni reprezintă o corecţie normală, in concordanţă cu indicatorii fundamentali ai economiei, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, citat de Mediafax. Şi premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că actualul nivel al leului faţă de moneda europeană este cel real in raport cu situaţia economiei romăneşti. Acest nivel va ajuta in bună măsură exportatorii şi va pune frănă la anumite importuri. Picajul leului loveşte insă in cei care au credite in euro, dar şi in posesorii de telefoane - mobile şi fixe - , pentru că facturile sunt evaluate in euro.


Analiştii economici prognozează că moneda naţională ar putea să-şi continue deprecierea in perioada următoare. Ionuţ Dumitru, analist-şef al Raiffeisen Bank, a apreciat că spre sfărşitul anului rata de schimb se va situa in jurul nivelului de 3,55 lei/euro, pentru ca la inceputul anului 2008 cursul să urce la 3,65 lei/euro. Ulterior, in a doua jumătate a anului viitor, leul ar urma să se aprecieze in raport cu euro, a spus el.

×
Subiecte în articol: economic