x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UPDATE Euro continuă să se deprecieze, pe fondul sistării livrărilor de gaze rusești

UPDATE Euro continuă să se deprecieze, pe fondul sistării livrărilor de gaze rusești

05 Sep 2022   •   13:49
UPDATE Euro continuă să se deprecieze, pe fondul sistării livrărilor de gaze rusești

Euro s-a depreciat la 0,99 dolari, pentru prima oară de la în ființarea acesteia, pe fondul sistării livrărilor de gaze naturale din Rusia prin conducta Nord Stream1, scrie Reuters.

Cursul leu/euro începe săptămâna în scădere, la 4,821 lei/euro, cu 0,27% sub nivelul de vineri, în timp ce moneda americană continuă să se aprecieze, la 4,857 lei, cu 0,41% mai mult decât vineri, arată datele BNR publicate luni, informează Ziarul Financiar.

De la începutul anului, moneda europeană s-a depreciat cu 2,5% faţă de leu, în timp dolarul a câştigat 11% în faţa leului. La începutul lunii ianuarie, un euro valora 4,946 lei, iar un dolar 4,377 lei.

Pe pieţele externe, euro a scăzut sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimele două decenii, după ce Rusia a închis o conductă importantă de gaz către Europa, ceea ce sporeşte probabilitatea unor crize majore pentru economiile europene, deja afectate din cauza creşterii preţurilor la energie.

Scăderea bruscă sub prag a avut loc după ce Rusia a suspendat pe termen nedefinit fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, strangulând şi mai mult aprovizionarea cu energie a Europei şi intensificând riscurile de recesiune în bloc.

Euro a atins paritatea cu dolarul în luna iulie pentru prima dată în ultimii 20 de ani, investitorii căutând active de refugiu într-un mediu economic global care se înrăutăţeşte.

ȘTIRE INIȚIALĂ Moneda euro s-a tranzacționat cu 0,9880 de dolari pe piața din Asiam iar lira sterlină la 1,445 de dolari, cea mai mică valoare din ultimii doi ani. 

Gazprom a anunțat că exporturile de gaze rusești nu au putut fi reluate, sâmbătă, după întreruperi de câteva zile pentru lucrări de mentenanță la gazoduct, deoarece au fost găsite probleme la gazoduct. 

În același timp G7 a anunțat un plan privind plafonarea prețului la gaze pentru petrolul din Rusia, din luna decembrie, decizie cu care autoritățile de la Moscova au anunțat anterior că nu sunt de acord, în acest caz rezervându-și dreptul de a sista livrările. 

Totodată, și UE discută despre plafonarea prețurilor la energie.

"Nu putem avea încredere în perspectivele pentru gazele naturale în Europa, iar aceste evoluţii au un impact negativ faţă de euro, regiunea fiind puternic dependentă de deciziile lui Vladimir Putin", a spus Osamu Takashima, analist la Citigroup Global Markets.

Și alte monede s-au depreciat față de dolar, respectiv yenul japonez, dolarul australian și yuanul chinezezc. 

BCE ar putea crește, în această săptămână, dobând cheie cu 75 de puncte de bază, Banca Australiei cu 50 de puncte de bază, iar Fed-ul cu 75 de puncte de bază.

 

×
Subiecte în articol: euro dolar gaze Rusia