x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Europa va modifica tratatul de aderare

Europa va modifica tratatul de aderare

de Daniela Ivan    |    07 Dec 2011   •   10:09
Europa va modifica tratatul de aderare

" Modificarea tratatului se va face cel putin pentru tarile din zona euro, daca nu pentru toate cele 27', a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR sI Alpha Bank. Acesta a mai precizat ca modificarile prevad sanctiuni si conditionalitati pentru dezechilibrele publice. "Sunt sanctiuni automate aplicate statelor care depasessc 3% din deficit. Se consolideaza sI se unifica toate sursele de finnatare, iar investitorii privatI sunt asiguratI ca nu vor mai suporta pierderi ca in cazul Greciei.', a mai spus Georgescu. Aceste decizii conduc incet incet catre o zona bugetara unica.

Georgescu: Prin trecerea la IFRS nu se creeaza premisele extinderii nesanatoase a creditarii

Primviceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, a declarat ca prin trecerea la IFRS nu se creeaza premisele unei extinderi nesanatoase a creditarii, pentru ca s-au stabilit filtre prudentiale.

"Daca schimbi sistemul contabil din Romania din RAS in IFRS, prin trecerea la IFRS nu se creeaza premisele unei extinderi nesanatoase a creditarii, pentru ca prin normele BNR, de comun acord cu comunitatea bancara, s-au stabilit filtre prudentiale care sa nu conduca la o crestere artificiala a indicelui de solvabilitate a bancilor, lucru care ar permite o relansare nesustenabila a creditarii", a spus Florin Georgescu, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.

El a adaugat ca provizioanele, din punct de vedere prudential, si pe IFRS vor fi calculate introducandu-se aceste filtre prudentiale. Se va inregistra o imbunatatire a parametrilor bancari utilizati pentru raportari de natura economico-financiara catre grupurile mama, precum ROA sau. ROE, ceea ce va putea conduce la o imbunatatire a cotatiilor bancilor-mama pe bursa.

"Filtrele prudentiale au ca obiectiv primordial consolidarea soliditatii fiecarei banci in stadiul actual si a sistemului bancar in ansamblu prin evitarea extinderii in mod nesustenabil a creditarii fara o baza de capital suplimentara care sa justifice o asemenea actiune", a spus Georgescu.

De la 1 ianuarie 2012, toate bancile din Romania vor raporta rezultatele financiare dupa standardele internationale de raportare financiara (IFRS), evidentele contabile tinute dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS) urmand sa fie eliminate.

×