ECONOMIC
Din 1 octombrie, tranzactiile imobiliare vor fi facute la pretul real al pietei. Aceasta deoarece notarii publici ne vor calcula taxele pornind de la o noua evaluare imobiliara, conform careia valoarea apartamentelor si caselor este data de expertizele imobiliare.
Pret corect la imobiliare
De luna viitoare vom plati mai mult pentru realizarea tranzactiilor imobiliare. Scumpirea este cauzata de noile evaluari imobiliare, conform carora pretul apartamentelor aproape s-a dublat. FLORINA ZAINESCU
De la 1 octombrie, notarii publici vor fi obligati sa tina seama de noi preturi orientative ale proprietatilor imobiliare la incheierea actelor de vanzare-cumparare pentru locuinte si terenuri, dar si in eliberarea certificatelor de mostenitor.
MOTIVE. Deoarece anul trecut, preturile la case si apartamente au sarit in aer - in special datorita obtinerii facile a creditelor ipotecare - intre valorile de piata ale imobilelor folosite de notari si cele practicate pe piata exista o diferenta foarte mare. De aceea, Camera Notarilor Publici Bucuresti (CNP) a cerut Societatii Generale a Expertilor Tehnici sa elaboreze o noua evaluare imobiliara. Aceasta se va aplica, de la 1 octombrie, in tranzactiile imobiliare care vizeaza proprietati din municipiul Bucuresti si din localitatile limitrofe Capitalei, situate pe raza judetelor Giurgiu, Ialomita, Calarasi, Ilfov si Teleorman.
MAJORARI. Comparativ cu vechea expertiza, dupa care se lucreaza acum, valoarea imobilelor este, in peste 70% dintre cazuri, mai mare. Spre exemplu, in Bucuresti, valoarea caselor din zona Kiseleff sau din zona Lacului Herastrau si cea a apartamentelor din Unirii s-a dublat, comparativ cu vechea expertiza, a declarat Florea Gheorghe, directorul Societatii Generale a Expertilor Tehnici. In plus, noua expertiza este mult mai detaliata, in stabilirea valorii unui apartament tinandu-se cont nu numai de zona, dar si de anul de constructie a blocului, etajul la care este situat apartamentul si daca acesta prezinta sau nu imbunatatiri. De exemplu, pana acum un apartament de doua camere, confort I, situat in zona Bulevardul Unirii-Fantani era evaluat la 31.000 de euro, indiferent de etaj sau stare. Conform noii expertize, acelasi apartament are o valoare de 44.000 de euro daca este degradat si situat la parterul unui bloc construit inainte de 1977 sau de 56.000 de euro deca este degradat, dar la un etaj intermediar intr-un imobil ridicat dupa 1990. Daca prezinta imbunatatiri, acelasi apartament este evaluat la 51.000 de euro - daca este situat la parterul unui bloc mai vechi de 1977 - si la 63.000 de euro daca este pozitionat la un etaj inferior intr-un bloc nou.
Citește pe Antena3.ro
PRECIZARI
"Padurile sunt o categorie speciala. Cele mai scumpe sunt cele de stejar. Ajunse la maturitate, cu o densitate buna a arborilor, au o valoare de 100.000 euro hectarul" - Florea Gheorghe, directorul Societatii Generale a Expertilor Tehnici
UN GHID UTIL
Daca pentru notarii publici aceasta noua expertiza este obligatorie, valorile cuprinse in ea vor putea fi folosite de agentiile imobiliare, de institutiile publice sau private, precum si de persoanele fizice interesate de piata imobiliara din aceste zone. Ghidul poate fi consultat de cei interesati la orice birou notarial. Scopul intocmirii acestuia este eliminarea tentativelor de evaziune fiscala si de spalare de bani, in conditiile in care, in ultimii ani, "sunt valori pe piata mult umflate", a declarat Doina Rotaru.Astfel se vor evita situatiile in care, de exemplu, o garsoniera din Cartierul Berceni ajunge sa fie vanduta cu 35.000 de euro.