x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Evaziunea si spalarea de bani prin tranzactii imobiliare sunt blocate la notariat

Evaziunea si spalarea de bani prin tranzactii imobiliare sunt blocate la notariat

17 Sep 2004   •   00:00

ECONOMIC

Din 1 octombrie, tranzactiile imobiliare vor fi facute la pretul real al pietei. Aceasta deoarece notarii publici ne vor calcula taxele pornind de la o noua evaluare imobiliara, conform careia valoarea apartamentelor si caselor este data de expertizele imobiliare.

Pret corect la imobiliare

De luna viitoare vom plati mai mult pentru realizarea tranzactiilor imobiliare. Scumpirea este cauzata de noile evaluari imobiliare, conform carora pretul apartamentelor aproape s-a dublat.
FLORINA ZAINESCU

De la 1 octombrie, notarii publici vor fi obligati sa tina seama de noi preturi orientative ale proprietatilor imobiliare la incheierea actelor de vanzare-cumparare pentru locuinte si terenuri, dar si in eliberarea certificatelor de mostenitor.

MOTIVE. Deoarece anul trecut, preturile la case si apartamente au sarit in aer - in special datorita obtinerii facile a creditelor ipotecare - intre valorile de piata ale imobilelor folosite de notari si cele practicate pe piata exista o diferenta foarte mare. De aceea, Camera Notarilor Publici Bucuresti (CNP) a cerut Societatii Generale a Expertilor Tehnici sa elaboreze o noua evaluare imobiliara. Aceasta se va aplica, de la 1 octombrie, in tranzactiile imobiliare care vizeaza proprietati din municipiul Bucuresti si din localitatile limitrofe Capitalei, situate pe raza judetelor Giurgiu, Ialomita, Calarasi, Ilfov si Teleorman.

MAJORARI. Comparativ cu vechea expertiza, dupa care se lucreaza acum, valoarea imobilelor este, in peste 70% dintre cazuri, mai mare. Spre exemplu, in Bucuresti, valoarea caselor din zona Kiseleff sau din zona Lacului Herastrau si cea a apartamentelor din Unirii s-a dublat, comparativ cu vechea expertiza, a declarat Florea Gheorghe, directorul Societatii Generale a Expertilor Tehnici. In plus, noua expertiza este mult mai detaliata, in stabilirea valorii unui apartament tinandu-se cont nu numai de zona, dar si de anul de constructie a blocului, etajul la care este situat apartamentul si daca acesta prezinta sau nu imbunatatiri. De exemplu, pana acum un apartament de doua camere, confort I, situat in zona Bulevardul Unirii-Fantani era evaluat la 31.000 de euro, indiferent de etaj sau stare. Conform noii expertize, acelasi apartament are o valoare de 44.000 de euro daca este degradat si situat la parterul unui bloc construit inainte de 1977 sau de 56.000 de euro deca este degradat, dar la un etaj intermediar intr-un imobil ridicat dupa 1990. Daca prezinta imbunatatiri, acelasi apartament este evaluat la 51.000 de euro - daca este situat la parterul unui bloc mai vechi de 1977 - si la 63.000 de euro daca este pozitionat la un etaj inferior intr-un bloc nou.

SCUMPIRE. "Nu este vorba de o marire a valorii imobilelor, ci de o situatie reala a pietei imobiliare", a declarat Doina Rotaru, presedintele CNP Bucuresti. Totusi, o data cu majorarea valorii imobilelor, romanul va scoate mai multi bani din buzunar pentru incheierea unui contract de vanzare-cumparare. Aceasta deoarece onorariul, taxa de timbru si celelalte taxe pe care cel care vrea sa vanda sau sa cumpere o locuinta le plateste notarilor la incheierea actelor se calculeaza ca procent din valoarea de expertiza. Chiar daca contractul de vanzare-cumparare se incheie la o valoare mai mica decat cea din ghidul de expertiza, taxa de timbru, onorariul si taxa pe valoare adaugata percepute de notar la incheierea actelor se calculeaza pornind de la valoarea de expertiza. Daca pretul de vanzare convenit este mai mare decat cel din evaluare, taxarea se va face folosind ca baza de calcul pretul convenit. Deci, noua evaluare imobiliara ii arde la buzunar pe cei care trec in contracte un pret mai mic decat cel real.

PADURI. Ghidul are in vedere nu numai terenurile libere intravilane, ci si terenurile agricole, forestiere si cele ocupate de plantatii. La stabilirea valorii acestor terenuri s-a tinut cont - printre altele - de productivitatea lor, de amplasamentul fata de zona adiacenta liniei de centura a Bucurestiului, de extravilanul judetelor limitrofe, a precizat Doina Rotaru. "Padurile sunt o categorie speciala. Cele mai scumpe sunt padurile de stejar. Cele ajunse la maturitate, cu o densitate buna a arborilor, au o valoare de 100.000 euro hectarul", a declarat Florea Gheorghe.

PRECIZARI

"Padurile sunt o categorie speciala. Cele mai scumpe sunt cele de stejar. Ajunse la maturitate, cu o densitate buna a arborilor, au o valoare de 100.000 euro hectarul" - Florea Gheorghe, directorul Societatii Generale a Expertilor Tehnici

UN GHID UTIL

Daca pentru notarii publici aceasta noua expertiza este obligatorie, valorile cuprinse in ea vor putea fi folosite de agentiile imobiliare, de institutiile publice sau private, precum si de persoanele fizice interesate de piata imobiliara din aceste zone. Ghidul poate fi consultat de cei interesati la orice birou notarial. Scopul intocmirii acestuia este eliminarea tentativelor de evaziune fiscala si de spalare de bani, in conditiile in care, in ultimii ani, "sunt valori pe piata mult umflate", a declarat Doina Rotaru.
Astfel se vor evita situatiile in care, de exemplu, o garsoniera din Cartierul Berceni ajunge sa fie vanduta cu 35.000 de euro.
×
Subiecte în articol: economic expertiza imobiliare