x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exporturile româneşti din carne de porc au fost trimise în izolare

Exporturile româneşti din carne de porc au fost trimise în izolare

de Adrian Stoica    |    27 Mar 2020   •   09:26
Exporturile româneşti din carne de porc au fost trimise în izolare

România a pierdut statutul de țară liberă de pestă porcină clasică, conform unei decizii luate de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, devenind astfel singura ţară din UE aflată în această situaţie. Măsura, care va avea efecte catastrofale pentru România, a intrat în vigoare încă de pe data de 23 martie, dar autorităţile au preferat să păstreze tăcerea, deşi ştiau încă de anul trecut că o astfel de restricţie era previzibilă. România era declarată ţară liberă de pestă porcină clasică în mai 2017, după ce, începând cu 2007, fusese supusă unui embargo în ceea ce priveşte exporturile de produse din carne de porc.

Ministerul Agriculturii şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au preferat să ascundă adevărul chiar şi faţă de procesatori, care de abia ieri începuseră să audă de aceasă măsură. Controalele făcute acum câteva luni de experţi străini în ţara noastră au găsit o situaţie dezastruoasă. Foarte multe animale neînregistrate, piaţa neagră scăpată de sub control, transportul animalelor se face în condiţii improprii, comerţul cu porci în târguri înfloreşte şi, poate ce este cel mai grav, în gospodăriile ţărăneşti porcul este crescut în condiţii improprii, a declarat pentru Jurnalul preşedintele Romalimenta, Sorin Minea. Repercusiunile asupra industriei cărnii de porc din punct economic, asupra populaţiei din punct de vedere al preţurilor şi al angajaţiilor din sector din punct de vedere social vor fi dezastruoase, susţine şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, el făcându-i răspunzători de această situaţie pe ministrul Agriculturii, dar şi pe premierul Ludovic Orban, în a cărui subordonare directă se află ANSVSA.

 

O pestă, două peste. Ambele, la noi

 

Decizia vine în contextul în care România se confruntă încă cu probleme foarte mari din cauza pestei porcine africane (PPA). La mai bine de doi ani de la apariţia PPA, virusul evolua pe 26 martie 2020 în 455 de focare, iar despăgubirile plătite de stat fermierilor depăşeau 425 de milioane de lei. În ceea ce priveşte numărul porcilor sacrificaţi, el depăşise 600.000.

 

Exporturile sunt interzise ani buni

 

Noua decizie luată de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor găseşte sectorul de creştere a porcilor într-o situaţie extrem de dificilă. Prin pierderea statutului de țară liberă de pestă porcină clasică, România va putea prelucra termic carnea de porc, din producţia internă sau externă, dar nu o va mai putea exporta. Practic, companiile româneşti din industria de prelucrare a cărnii de porc vor fi scoase de pe piaţa externă, iar pierderile vor fi consistente. Sectorul va fi supus în perioada următoare unor controale extrem de riguroase de către Organizaţia Internaţională a Epizotiilor (OIE), pentru a se asigura că toate produsele din carne de porc au fost tratate termic, conform prevederilor Directiveei 99/2002/CE.

 

România, ţara unde criza se simte cel mai bine 

 

Pesta porcină africană a făcut ravagii peste tot în lume în ultimii ani. Efectivele s-au redus drastic, iar preţul cărnii s-a scumpit. În noile condiţii generate de pandemia de coronavirus, multe state ar putea decide să-şi reducă exporturile de produse alimentare, inclusiv de carne de porc. România va fi forţată atunci să se descurce cum poate, adică din producţia internă. Cum la noi sectorul a fost lovit puternic de PPA, o criză a cărnii de porc este iminentă în acest scenariu, iar scumpirea cărnii şi a produselor din carne de porc nu va putea fi ţinută în frâu.

 

Efectele vor fi catastrofale. Acum sunt imposibil de cuantificat financiar pierderile, dar restricţiile la export vor dura cel puţin cinci ani. Suntem singura ţară din UE care avem pestă porcină clasică pentru că autorităţiile nu au făcut nimic pentru a preîntâmpina această situaţie. Când porcul se creşte pe unde vrei şi pe unde nu vrei, la ce să te aştepţi?

 

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta

 

Având în vedere că documentul privind această decizie prin care am pierdut statutul de ţară liberă de pestă porcină clasică nu a fost prezentat oficial nici măcar reprezentanţilor industriei de profil, îl rog respectuos pe domnul ministru al Agriculturii să prezinte un punct de vedere vizavi de această situaţie, să declare oficial de ce a ţinut documentul în sertar şi să prezinte acţiunile care ar fi trebuit să se regăsească într-un plan de măsuri pentru evitarea acestei situaţii.

 

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei SINDALIMENTA

 

 

 

×