x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fiscul va prelua 3 mine ale CNH, celelalte 4 vor fi integrate în Complexul Energetic Hunedoara

Fiscul va prelua 3 mine ale CNH, celelalte 4 vor fi integrate în Complexul Energetic Hunedoara

de Daniel Ionaşcu    |    08 Sep 2011   •   12:40

ANAF va prelua cele trei mine neviabile ale Companiei Nationale a Huilei si le va da in administrare Ministerului Economiei, astfel incat acestea sa functioneze si sa primeaaca subventii pana in 2018, cand vor fi inchise, au declarat pentru Jurnalul National surse oficiale.

Pentru acestea Comisia Europeana a aprobat acordarea de subventii. Celelalte 4, care sunt viabile, vor fi scoase la privatizare, de unde statul spera sa fie preluate de Complexul Energetic Hunedoara, pentru o integrare pe verticala.

Acesta este planul pe care autoritatile romane il vor prezenta FMI peste doua saptamani. Statul nu vrea sa inchida total minele pe huila deoarece ar fi un dezastru social in Valea Jiului. In plus, este o optiune strategica a statului roman, care are rezerve foarte mari de huila. CNH va intra ramane cu datoriile dar goala de continut iar minele preluate de minister vor avea contabilitate separata. Institutia poate da in administrare minele unei unitati din domeniu, care va fi exact Complexul Energetic Hunedoara.

Problema CNH este ca societatea vinde huila produsa sub costurile de productie, a declarat Sorin Gaman, director in cadrul Ministerului Economiei. El a precizat ca CNH scoate carbunele cu 80 de lei pe gigacalorie, iar vanzarea se face la 64 lei pe gigacalorie.

×