x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Florin Jianu: PNRR sprijină 0,04% din IMM-urile românești

Florin Jianu: PNRR sprijină 0,04% din IMM-urile românești

08 Iun 2021   •   13:30
Florin Jianu: PNRR sprijină 0,04% din IMM-urile românești

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede măsuri de sprijin pentru 0,04% din IMM-urile românești, spune preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu.

"Cu privire la măsurile de susţinere a mediului de afaceri, în PNRR am identificat 8 programe, în valoare de 1,335 de miliarde de euro. Acestea realizează o susţinere pentru 3.246 de firme. Avem două programe mai consistente, fiecare în valoare de câte 300 de milioane de euro, alte două programe în valoare de 200 de milioane de euro, trei programe în valoare de câte 100 de milioane de euro şi un program în valoare totală de 35 de milioane de euro. În total avem 1,3 miliarde de euro susţinere pentru 3.246 de firme, care reprezintă 0,04% din totalul IMM-urilor din România. Deci, aceasta este principala reformă pe care o realizează PNRR pentru numai 3.200 de firme, adică pentru 0,04% din totalul IMM-urilor din România", a explicat acesta.

Totodată, 22% din valoarea totală a măsurilor de sprijin acordate mediului de afaceri nu ajung la IMM-uri, reprezentând comisioane pentru diferite entităţi.

"Din analiza cheltuielilor finanţate din PNRR rezultă faptul că 22% din valoarea totală prevăzută pentru mediul de afaceri, respectiv 286 de milioane de euro, vor reprezenta costuri de administrare şi cheltuieli pentru comisioane ale unor entităţi terţe. Acest lucru este menţionat la pagina 676 din PNRR, în care ni se spune clar că vor merge costuri şi comisioane de management în valoare de 0,5% anual pentru implementarea unuia dintre fonduri, respectiv costuri şi comisioane de management la un plafon indicativ de 20%. Deci, din 1,3 miliarde de euro, 286 de milioane de euro vor merge pe comisioane de administrare, comisioane bancare, asistenţă tehnică, comisioane de management. Deci, practic, o cincime din banii alocaţi nici măcar nu vor ajunge la IMM-uri. Din calculele noastre, aceşti 286 de milioane de euro ar fi putut să însemne susţinerea pentru cel puţin 6.000 de start-up-uri, printr-un program destinat start-up-urilor. De altfel, start-up-urile sprijinite prin PNRR se ridică la numărul miraculos de 69. Am identificat acolo 69 de start-up-uri care vor fi sprijinite prin PNRR", a precizat Jianu.

Măsurile din PNRR destinate mediului de afaceri nu vor ajuta la o reformă majoră.
"Din păcate, nu vom realiza reforme majore cu acest PNRR, pentru că am identificat un număr de 3.200 de firme care reprezintă mult prea puţin pentru nevoile actuale de redresare, de susţinere a sectorului IMM. Când sprijini 0,04% din totalul sectorului de IMM nu poţi să spui că realizezi reforme majore. Când merge pe comisioane 22% din totalul alocării pentru mediul de afaceri, iar nu poţi să spui că susţii o reformă majoră. Când ai un număr ridicol de 69 de start-up-uri pe care le susţii, la nivelul unei economii care are atât de mare nevoie de susţinerea start-up-urilor şi a IMM-urilor pentru redresare în această perioadă, nu poţi să spui că realizezi o mare reformă", spune acesta.

Germania va începe în câteva săptămâni implementarea PNRR.

"Germania a anunţat zilele trecute că în 2-3 săptămâni va începe implementarea PNRR. La noi se spune că mai aşteptăm luni de zile, după aceea vom aştepta un ok din partea Comisiei Europene... De ce vor începe Germania şi celelalte ţări? Pentru că ele au făcut două lucruri: au zis că pun bani în reforme care deja există şi că potenţează aceste reforme, deci ei oricum făceau aceste investiţii sau le aveau în plan. Vine PNRR, care înseamnă de fapt o decontare, deci e o asumare foarte clară a acestor lucruri. N-am auzit nicio ţară spunând: 'Aşteptăm aprobarea PNRR-ului peste nişte luni de zile, după care vedem cum va începe implementarea'. Asta înseamnă redresarea unei economii, orice zi de întârziere înseamnă nişte mii de firme care se închid", a mai afirmat președintele CNIPMMR. 

×
Subiecte în articol: mae corp diplomatic consular