x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI ar putea rămâne fără bani în umătoarele şase luni

FMI ar putea rămâne fără bani în umătoarele şase luni

09 Feb 2009   •   00:00

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, francezul Dominique Strauss-Kahn, a declarat că Fondul ar putea avea nevoie de o infuzie urgentă de capital, dacă vrea să continue să salveze economiile cu probleme şi în viitor, avertizând că actualele resursele de care dispune instituţia sunt suficiente doar pentru următoarele şase luni, potrivit unui articol publicat, luni, în cotidianul britanic Telegraph.



'Astăzi, resursele FMI sunt suficiente pentru a face faţă situaţiei, însă, având în vedere că ne confruntam cu o criză economică, necesităţile ar putea fi mult mai mari decât până acum', a declarat Dominique Strauss-Kahn la o reuniune a guvernatorilor băncilor centrale din Asia de Sud Est.

'Trebuie să intervenim în Asia, Africa, Europa Centrală, America Latină şi poate şi în alte regiuni. Nu pot să promit că peste şase sau opt luni vom avea resurse suficiente', a subliniat directorul FMI.

FMI încearcă să obţină fonduri de la statele cu mari excedente de cont curent şi rezerve valutare solide, pentru a putea spori ajutoarele acordate economiilor cu probleme. Potrivit Telegraph, la Forumul de la Davos directorul adjunct al FMI, John Lipski, s-a întâlnit cu mai mulţi şefi de stat şi de fonduri suverane de investiţii, în încercarea de a-i convinge să sprijine FMI. Dominique Strauss-Kahn a declarat că Japonia este gata să crească cu 100 miliarde de dolari rezervele FMI.

'Avem nevoie ca şi alte ţări să urmeze acest exemplu generos şi să ofere fonduri pentru soluţionarea provocărilor care apar ca urmare a crizei globale', a adăugat directorul FMI.

Până acum FMI a acordat ajutoare de 47,9 miliarde de dolari ţărilor afectate de criza economică, marea majoritate a fondurilor fiind alocate ţărilor din Europa de Est. Potrivit lui Dominique Strauss-Kahn următoarea victimă a crizei ar putea fi Polonia, care a anunţat că deocamdată nu are nevoie de asistenţa Fondului însă ar putea să facă acest lucru în viitor.

Recent FMI a informat că guvernul român nu a solicitat Fondului un program de asistenţă şi nu există discuţii referitoare la acest subiect. De asemenea, FMI a susţinut că nu exercită presiuni asupra guvernului în privinţa solicitării unui program.
AGERPRES

×
Subiecte în articol: economic