Trecerea la cota progresiva ar trebui sa nu afecteze veniturile bugetare, ceea ce s-ar putea realiza daca se vor propune rate de impozitare mai mari de 16%, sistemul propus de Guvernul Ponta fiind posibil doar daca se opereaza o reducere a salariilor, sustine seful misiunii FMI, Erik de Vrijer.
"In forma propusa, cota progresiva ar scadea semnificativ veniturile. Daca vei avea o cota mai mica pe venit, atunci ar trebui sa se reduca si fondul de salarii. Nu cred ca este o propunere inteleapta", a afirmat oficialul FMI.
El a aratat ca FMI nu are o preferinta pentru cota unica sau impozitarea progresiva, ambele prezentand avantaje si dezavantaje, care tin si de particularitatile fiecarei economii in parte.
"Daca schimbati sistemul de impozitare, acesta trebuie sa fie cel putin neutru. Daca se trece la cota progresiva, cu rate mai mici de 16%, atunci unele rate ar trebui sa fie mai mari de 16%", a explicat seful misiunii FMI.
Premierul Victor Ponta anunta in luna mai ca Guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzand cote diferentiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% si 16%, sistem care ar urma s? fie introdus de la 1 ianuarie 2013 daca USL va castiga alegerile din toamna.
Erik de Vrijer a fost mult mai categoric in ceea ce priveste propunerea Guvernului de a aplica o cota redusa de TVA pentru alimentele de baza, aratand ca nu crede in beneficiile acestei masuri pentru consumatori.
Expertul FMI a aratat ca din experienta sa astfel de reduceri nu au dus niciodata la preturi mai mici la raft, dar au incurajat mai degraba evaziunea fiscala si au dus la profituri nejustificate pentru producatori.
De altfel, surse apropiate discutiilor au declarat ca de Vrijer si-a exprimat clar dezacordul privind cota redusa de TVA pentru alimente inca de la misiunea de evaluare precedenta.
Mai mult, de Vrijer sustine ca in Romania colectarea TVA este foarte slaba, undeva la jumatate din ce ar trebui sa se incaseze.
"Credem ca rata de 24% este relativ inalta pentru Europa si in mod clar nu trebuie crescuta. Daca ne uitam la veniturile din TVA si baza de impozitare de pe urma carora sunt colectate, eficienta TVA este mai degraba scazuta. Nu primesti 24% din ceea ce se consuma. Sunt rate diferentiate, sunt scutiri, ceea ce face ca veniturile colectate sa fie la jumatate. Eficienta TVA este relativ scazuta fata de alte state", a conchis seful misiunii FMI.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma in luna iulie ca bugetul pentru 2013 va include cu siguranta TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata din acest an.