x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI, ingrijorat de inflaţie

FMI, ingrijorat de inflaţie

de Vali Blanaru    |    12 Dec 2007   •   00:00
FMI, ingrijorat de inflaţie
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR/

Incetinirea creşterii economice nu este o problemă, ţinănd cont de evoluţia spectaculoasă a economiei in 2006, dar creşterea ratei inflaţiei ar trebui să fie principala ingrijorare a autorităţilor.



Incetinirea creşterii economice nu este o problemă, ţinănd cont de evoluţia spectaculoasă a economiei in 2006, dar creşterea ratei inflaţiei ar trebui să fie principala ingrijorare a autorităţilor.


In acest an a existat o confluenţă de factori pozitivi, cel puţin pănă la jumătatea anului, care a sprijinit o performanţă economică puternică, in special in ceea ce priveşte creşterea economică. "Incepănd din august-septembrie, am văzut unele evoluţii ingrijorătoare: inflaţia a crescut semnificativ, iar deficitul de cont curent a continuat să se adăncească intr-un ritm ce pare nesustenabil", spune Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI la Bucureşti.

Totuşi, FMI nu este ingrijorat de incetinirea creşterii economice, pe care o consideră inevitabilă după rata excepţional de inaltă de anul trecut. "In ceea ce priveşte reformele, sincer, nu am văzut prea multe anul acesta. Cănd spui reforme, te poţi găndi la o multitudine de aspecte, nu doar la cele economice. Dar mă găndesc la două-trei lucruri pe care Romănia ar trebui să le facă: facilitarea investiţiilor, in special investiţiile străine directe, creşterea productivităţii şi dezvoltarea capitalului uman", spune Ansola.


MUNCÃ.... Reprezentantul FMI consideră că autorităţile ar trebui să stimuleze angajarea tinerilor şi a vărstnicilor. "Toată lumea vrea ca salariul minim să crească. Dar acest lucru ar trebui făcut avănd in vedere că, dacă majorezi salariul minim prea mult, se va crea o barieră, in special pentru tineri, deoarece aceştia vor trebui să intre pe piaţa muncii la un nivel de salarizare scăzut. Nu vrei să stabileşti salarii minime care creează o barieră importantă pentru tineri la intrarea pe piaţa muncii", spune Ansola. Rezidentul FMI consideră că mobilitatea forţei de muncă este importantă, iar autorităţile ar trebui să se asigure că protecţia muncii nu conduce la inflexibilităţi, care in final vor fi in detrimentul creşterii productivităţii.

"Acelaşi lucru este valabil şi pentru mobilitatea geografică a forţei de muncă. Ritmul de investiţii este foarte dinamic, dezvoltăndu-se concentrări de producţie in numeroase puncte din ţară. In loc să se incerce schimbarea locului in care sunt amplasate aceste concentrări - ceea ce este un proces firesc de piaţă - , ar trebui facilitată dezvoltarea unei infrastructuri adecvate şi a unor pieţe dinamice de inchirieri de locuinţe. Ultimul aspect, dar nu cel din urmă, dezvoltarea capitalului uman, necesită reformarea sistemului de invăţămănt, astfel incăt să fie mai receptiv la o lume in schimbare, şi a sistemului sanitar", a mai adăugat Ansola.

Principalele obiective economice ale Romăniei ar trebui să fie stabilitatea macroeconomică, ceea ce inseamnă creştere sustenabilă şi revenirea la niveluri reduse ale inflaţiei, şi revigorarea reformelor, cu orientare pe termen mediu.


×
Subiecte în articol: economic