x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI ne pasuieste cu arieratele si ne lauda

FMI ne pasuieste cu arieratele si ne lauda

25 Sep 2004   •   00:00

La prima evaluare a acordului incheiat cu Romania, Fondul Monetar International (FMI) a aprobat cererea de derogare a autoritatilor de la Bucuresti pentru nerespectarea, la 30 iunie, a criteriului cantitativ privind plafonul datoriilor firmelor private catre bugetul de stat si cele ale asigurarilor sociale.

FMI a remarcat ca autoritatile se confrunta cu problemele istorice ale arieratelor bugetare si lipsa constrangerilor la plata taxelor de catre intreprinderile de stat. In ceea ce priveste arieratele, au fost luate masuri impotriva companiilor private, inclusiv executarea silita si introducerea in faliment, mentioneaza comunicatul FMI.

REFORME. Adjunctul directorului FMI, Agustin Carstens, a afirmat, dupa sedinta Consiliului Director, ca programul economic al autoritatilor favorizeaza politici macroeconomice prudente, sustinute si de evolutiile pozitive ale economiei. Oficialul FMI a aratat ca programul include masuri de intarire a disciplinei financiare din societatile de stat, prin ajustarea preturilor energetice si plafonarea cresterii salariilor, precum si reformele structurale ample necesare pregatirii aderarii la Uniunea Europeana.

SFATURI. "Pentru a nu pune in pericol atingerea tintei de deficit bugetar pentru 2005, impactul reducerii impozitelor asupra veniturilor va trebui sa fie monitorizat cu atentie, iar colectarea veniturilor imbunatatita", a mentionat Carstens. El a precizat ca masurile de reducere a cheltuielilor, in special a subventiilor, sunt binevenite.

DISPONIBILIZARI

Referitor la societatile de stat, Fondul apreciaza ca unitatile din domeniul mineritului si cailor ferate va trebui sa isi restranga activitatea, in cadrul unor programe care vor include sprijinirea angajatilor disponibilizati pentru recalificare si relocare. Programul de privatizare va continua, concentrandu-se in special pe sectorul energetic. Elementele esentiale pentru intarirea situatiei financiare a companiilor de profil sunt continuarea ajustarilor de tarife la energie electrica si termica in functie de costuri, precum si majorarea preturilor la gaze, la nivelul celor de import. "In 2004, autoritatile au aplicat masuri importante pentru imbunatatirea mediului de afaceri, inclusiv eforturi de lupta impotriva coruptiei, reforma sistemului judiciar. In acest sens, Codul Muncii va fi revizuit anul viitor pentru a spori flexibilitatea pietei muncii", a mai spus Carstens.

×
Subiecte în articol: economic