Costul asigurărilor ar putea înregistra o nouă creştere după ce la începutul acestei luni au intrat în vigoare reglementările Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind Fondul de rezoluţie. Potrivit acestora, asigurătorii vor fi obligaţi să plătească lunar către acest fond 0,4% din totalul primelor brute încasate în cazul asigurărilor generale şi 0,25% în cazul asigurărilor de viaţă.
Dacă Fondul va înregistra un deficit financiar, pentru acoperirea obligaţiilor ASF poate majora în cursul anului cota procentuală luată în calcul la stabilirea contribuţiei, fără a depăşi limita de 1%.
„ Asigurătorii sunt cei mai în măsură să spună dacă vor scumpi produsele sau nu. Totuşi, dacă ne uităm peste valoarea contribuţiilor la acest fond, vedem că sunt destul de mici şi, părerea mea, este că nu ar trebui să ducă la scumpiri”, ne-a declarat Carmen Radu, preşedintele Fondului de Garantare a Asiguraţior (FGA).
Trebuie spus că un astfel de fond, nu funcţionează în nicio ţară membră UE. El a fost gândit de ASF ca o sursă de finanţare a procesului de restructurare al asigurătorilor intraţi în procedura de rezoluţie, după eşecul înregistrat cu Astra Asigurări, unde acţionariatul principal a fost inflexibil în cadrul negocierilor, sfârşind în faliment.
Fondul de rezoluţie va fi administrat de către FGA. Procedurile de redresare şi rezoluţie pentru asigurători, introduse prin Legea 246/2015, prevăd preluarea companiilor de asigurări cu probleme de către ASF, care va încerca să salveze părţile viabile ale companiilor, inclusiv prin vânzarea lor. Recent, ASF a decis deschiderea procedurilor de rezoluţie pentru Carpatica Asigurări şi a numit FGA ca administrator temporar.
Pe lângă contribuţiile la noul fond, asigurătorii mai sunt obligaţi să cotizeze şi la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, nivelul contribuţiilor fiind de 1% din totalul primelor brute încasate în cazul asigurările generale şi 0,4% în cazul asigurărilor de viaţă.
50 milioane lei este plafonul Fondului de rezoluţie pentru fiecare din cele două categorii de asigurări, de viaţă şi generale
“Cotizaţiile companiilor de asigurări către Fondul de rezoluţie se vor regăsi imediat în tarifele poliţelor de asigurare. Impactul va fi imediat, iar costurile suplimentare se vor transfera către asiguraţi” - Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR.