Dinu Patriciu rămâne cel mai bogat român, cu o avere estimată, în 2009, la 2,3 miliarde euro, cu 100 de milioane euro mai mult faţă de anul precedent, totalul averilor adunate de cei 500 de miliardari români însumând 28,2 miliarde euro, cu 500 milioane de euro sub valoarea consemnată cu un an în urmă, potrivit ediţiei a doua a clasamentului Forbes România "Top 500 miliardari", lansată, luni, la Bucureşti,informează Agerpres
Potrivit statisticii publicaţiei, practic primii zece români din top concentrează aproape o treime din averile totale ale celor 500 de persoane, şi însumează aproape nouă miliarde de euro.
La ediţia a doua a Topului 500 miliardari români, publicat de Forbes România, primul loc este ocupat, pentru al doilea an consecutiv, de către Dinu Patriciu, cu o avere estimată la 2,3 miliarde euro. Cele mai importante investiţii ale omului de afaceri au fost realizate în domeniile: media, energie, imobiliar, banking şi IT&C.
Faţă de anul trecut, averea lui Dinu Patriciu a crescut cu 100 milioane de euro, în intervalul 2009 - 2010 acesta alocând bani pentru două fonduri de investiţii, Deutsche Land şi Rutley European, precum şi în domeniul bancar.
Locul secund al ierarhie Forbes România din acest an este ocupat de către Frank Timiş, investitor în industria petrolieră, farmaceutică şi în cercetare. Acesta reprezintă, în opinia realizatorilor Topului, surpriza ediţiei din 2010, după o urcare de 29 de poziţii faţă de anul precedent.
Averea lui Frank Timiş este estimată la peste un miliard de euro, cu 800 - 900 milioane euro peste valoarea consemnată în anul 2008.
Potrivit Forbes România, ascensiunea spectaculoasă a omului de afaceri s-a datorat evoluţiei pe care a avut-o compania African Minerals, unde are o participaţie de 14,97 la sută. Compania respectivă a descoperit cel mai mare zăcământ de minereuri de fier din lume şi este listată la Bursa din Londra.
Podiumul "Top 500 Miliardari România" este încheiat de doi oameni de afaceri: Ioan Nicolae şi Dan Grigore Adamescu, cu averi estimate între 900 milioane şi un miliard de euro.
În timp ce Nicolae a coborât un loc faţă de anul precedent, având în 2010 o avere cu 200 milioane euro mai mică, Adamescu a avansat în clasament 15 poziţii, iar averea s-a majorat cu aproape 700 milioane de euro în comparaţie cu anul anterior.
Ioan Nicolae a investit, cu preponderenţă, în terenuri agricole şi în zootehnie, în timp ce Dan Grigore Adamescu a preferat domeniiile: imobiliar, retail, media, asigurări şi turism.
Cel mai tânăr miliardar din Topul Forbes România este Edward Popescu Strohlen, are 27 de ani, conduce afaceri imobiliare ale familiei şi locuieşte în Principatul Monaco, la Monte Carlo. A intrat direct la jumătatea clasamentului, pe locul 209, cu o avere estimată la 25 milioane de euro.
La polul opus, cei mai în vârstă miliardari sunt Josef Goschy şi Mircea Labă (79 de ani), care ocupă locurile 57 (cu o avere de 90 - 95 milioane euro), respectiv 401, cu o avere estimată la 12 milioane euro.
În ierarhia rezervată femeilor de afaceri, prima este Carmen Adamescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Unirea Shopping Center Bucureşti, cu o avere estimată între 900 milioane şi un miliard de euro.
Cea mai notabilă ieşire din Top este cea a lui Constantin Penescu, proprietarul lanţului de magazine PIC, a cărui avere nu a mai atins pragul minim de intrare în clasament (7-8 milioane euro), după ce anul trecut ocupase locul 59, cu 100 milioane euro.
Ediţia 2010 Forbes România 500 Miliardari are 66 de nou-intraţi, în toate regiunile ţării, care au investit preponderent în imobiliar, retail, transporturi şi energie.
Averile miliardarilor prezenţi în catalogul Forbes România 2010, însumează 28,2 miliarde euro, mai puţin cu 0,5 miliarde euro faţă de anul anterior, echivalentul unei diminuări de 1,77 puncte procentuale.
Ponderea averilor însumate ale celor 500 de miliardari în Produsul Intern Brut al României pe anul 2009 (116 miliiarde euro) este de 24,3 la sută, cu trei puncte procentuale peste valoarea de anul trecut (21 la sută).
Averea medie, ca sumă totală raportată la numărul de miliardari, este de 56,5 milioane euro, mai mică faţă de 2009 cu 1,6 milioane euro (2,7 la sută).
În procente, 61,6 la sută dintre bogaţii României au avut pierderi în ultimul an, 19,4 la sută şi-au mărit averea, aproape şase la sută s-au menţinut la acelaşi nivel, iar peste 13 la sută sunt nou-intraţi în Top.
Cei mai mulţi miliardari români sunt de profesie ingineri (103), medici (25), avocaţi (20) şi profesori (15).
Conform statisticii Forbes România, în Bucureşti se consemnează cel mai mare număr de bogaţi (198 de persoane) - 40 la sută din total, iar vârsta medie a miliardarilor din întregul Top este 48,6 ani.
Topul Forbes România 500 Miliardari români a fost realizat pe baza datelor publicate de către Ministerul de Finanţe şi de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pentru 2009, prin metoda interviurilor directe şi a evaluărilor companiilor Fairwind (pentru activele financiare şi altele decât cele imobiliare ale firmelor miliardarilor) şi, respectiv, Darian Imobiliare din Cluj, pentru activele imobiliare, la nivelul anului 2010.
Catalogul Forbes România 500 Miliardari a fost realizat potrivit standardelor şi criteriilor de evaluare utilizate de Forbes SUA în conceperea topurilor publicaţiei
Citește pe Antena3.ro