x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FPPG cere Guvernului stimularea investiţiilor

FPPG cere Guvernului stimularea investiţiilor

de Adrian Stoica    |    13 Apr 2020   •   10:37
FPPG cere Guvernului stimularea investiţiilor

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) solicită Guvernului consultări permanente în vederea prioritizării proiectelor menite să sprijine în mod real redresarea economică şi stimularea investiţiilor private prin condiţii fiscale competitive. Apelul reprezentanţilor FPPG a fost făcut în contextul coronacrizei şi a impactului pe care măsurile adoptate în ultima perioadă de guvern le au asupra economiei.

 

Economia României are nevoie de investiții majore în această perioadă, pentru a ieși mai ușor din criză și a fi mai rezistentă pe termen lung. Din punctul de vedere al FPPG, trei direcții ar ajuta enorm economia și ar presupune un efort financiar minim din partea statului. Este vorba despre investiţiile în infrastructura rutieră, în eficienţa energetică şi deblocarea producției gazelor naturale din Marea Neagră.

 

Investiţiile din Marea Neagră

Conform opiniei reprezentanţilor FPPG, extragerea gazelor naturale din Marea Neagră, cel mai mare proiect privat de investiții de până acum, este un efort pentru care statul român nu trebuie să contribuie cu niciun leu. Pentru aceasta e nevoie în primul rând de modificarea prevederilor Legii offshore nr. 256/2018 pentru asigurarea stabilității și competitivității regimului fiscal și de reglementare, precum și a unei piețe liberalizate de gaze naturale. Măsura ar genera investiții de câteva miliarde de euro doar în primii ani, înainte de extracția efectivă a primelor molecule de gaze naturale. În plus, gazele naturale din Marea Neagră ar putea reprezenta baza dezvoltării unor industrii conexe, care, la rândul lor, ar genera beneficii economice considerabile, spun reprezentanţii FPPG.

 

 

Estimările făcute de compania de consultanță și audit Deloitte arată că fiecare miliard de dolari investit în activități offshore de țiței și gaze naturale în România conduce la crearea unui număr mediu anual de 2.200 locuri de muncă/an, menținute pe o perioadă de circa 20 de ani.

 

Modificarea legislaţiei

De asemenea, reprezentanţii FPPG propun liberalizarea pieţei de gaze şi eliminarea impozitării suplimentare începând cu 1 iulie - corelată cu punerea în aplicare a măsurilor de protecţie a consumatorilor vulnerabili.

Totodată, reprezentanţii FPPG propun modernizarea Legii energiei (123/2012), astfel încât modificările aduse să permită noi investiţii în capacităţi de producţie a energiei electrice (contracte bilaterale), iar liberalizarea trebuie să permită formarea autonomă a preţurilor, eliminarea obligaţiei de tranzacţionare pe pieţele centralizate (CMO) şi înlocuirea acesteia cu un program de ofertare a gazelor – Gas Release Program, care să fie discutat în prealabil cu întreaga industrie. Printre propuneri se mai numără deblocarea proiectelor din fonduri europene – pentru a facilita noi soluţii tehnologice care permit colaborarea între industrii în procesul de tranziţie energetică, precum şi digitalizarea industriei de petrol şi gaze în vederea debirocratizării şi promovarea noilor tehnologii care să vină în sprjinul companiilor şi autorităţilor deopotrivă.

 

 

De asemenea, reprezentanţii FPPG mai propun promovarea proiectelor de eficienţă energetică, cum ar fi cea a clădirilor. Ele ar permite investiţii considerabile în eficienţa energetică a clădirilor şi, totodată, ar contribui la scăderea facturilor la utilităţi. O altă solicitare se referă la modificarea urgentă a Codului Muncii şi corelarea prevederilor cu nevoile angajatorilor. Analiza situaţiei curente şi propunerile FPPG de redresare economică urmează să fie transmise autorităţilor şi publicate pe site-ul asociaţiei.

 

×