x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Funcţionarii vor sediu în Bucureşti şi salarii mai mari cu 30%

Funcţionarii vor sediu în Bucureşti şi salarii mai mari cu 30%

de Catalin Pruteanu    |    15 Ian 2008   •   00:00

13:30• Funcţionarii publici au declanşat conflictul de interese cu Guvernul din cauza nesoluţionării revendicărilor comunicate de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) în luna octombrie a anului trecut



Funcţionarii publici au declanşat conflictul de interese cu Guvernul din cauza nesoluţionării revendicărilor comunicate de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) în luna octombrie a anului trecut. “De data asta suntem hotărâţi. N-am declanşat conflictul de interese în toamnă din cauza europarlamentarelor. Asteptăm invitaţia Guvernului pentru negocieri”, a afirmat, pentru Jurnalul Naţional, Valer Suciu, preşedintele executiv al FNSA.
Principalele cereri ale sindicaliştilor sunt adoptarea în regim de urgenţă a legii privind sistemul unitar de salarizare a funcţionarilor publici şi negocierea punctului valoric prevăzut în această lege, astfel încât creşterea salarială să fie de cel puţin 30%. Potrivit liderului sindical Valer Suciu, FNSA are 41.000 de membri şi 120.000 de funcţionari ar beneficia de mărirea salarială solicitată. În prezent, salariul mediu net în administraţia publică este de circa 680 de lei.
Celelate revendicări ale sindicaliştilor din administraţia publică se referă la suspendarea aplicării incompatibilităţilor prevăzute de Legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici, până când Guvernul le va asigura acestora salarii corespunzătoare, care să compenseze aceste incompatibilităţi şi eliminarea imixtiunilor făcute de Guvern în problemele administraţiei publice locale aflate în competenţa primarilor şi a consiliilor locale.
Pe lista de cereri ale FNSA se mai află repartizarea biletelor de odihnă pentru salariaţii din administraţia publică direct prin federaţiile reprezentative din acest sector şi punerea la dispoziţia Federaţiei de către Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) a unui spaţiu pentru amenajarea unui birou în Capitală, Federaţia având doar un sediu în Cluj.
FNSA ameninţă Guvernul că, în cazul în care revendicările nu vor fi soluţionate, funcţionarii vor trece la acţiuni de protest care vor afecta întreaga administraţie publică din România.
Dacă până la sfârşitul lunii ianuarie 2008 Guvernul nu va soluţiona revendicările sindicaliştilor din administraţie, aceştia vor organiza mitinguri de protest şi grevă de avertisment, ne-a declarat Valer Suciu, preşedintele executiv al FNSA.

×
Subiecte în articol: economic