x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaura de 41 miliarde lei la firma Urex Rovinari

Gaura de 41 miliarde lei la firma Urex Rovinari

21 Sep 2004   •   00:00

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inaintat institutiilor de cercetare penala dosarul de control la Urex Rovinari, dupa ce a constatat diminuarea ilegala a obligatiilor catre buget cu 41,2 miliarde de lei. Urex a fost detinuta de catre controversatul om de afaceri Alexandru Crisan.

CATALIN BUDESCU

Societatea din Rovinari are ca obiect de activitate constructiile metalice, montajele miniere in subteran si la suprafata minelor. Potrivit ANAF, conducerea Urex a inregistrat in contabilitate cheltuieli privind drepturi de autor, drepturi acordate unor colaboratori fara baza legala. De asemenea, firma a alocat sume pentru cheltuieli de protocol, desi inregistra pierderi.

COMISIOANE. In perioada 1999-2004 Urex a incheiat zece contracte de comision cu firmele Multitrade Company SRL Brasov, Phoenix Trading Company SRL, Mondexim SRL Brasov, Alexander Trading International SRL Brasov, Alexander SRL Brasov si Sancris SRL Brasov. Pe baza acestor contracte, societatile mentionate au emis facturi in valoare totala de 175,7 miliarde de lei, sumele fiind inregistrate drept cheltuieli de productie. De asemenea, societatea a retinut impozitele pe venit si contributiile sociale datorate de salariati, insumand 30,1 miliarde de lei, dar nu le-a virat la buget.

CRISAN, VINOVAT. Inspectorii fiscali au considerat ca diminuarea obligatiilor fiscale constituie o infractiune si au sesizat institutiile statului pentru continuarea cercetarilor. Urex a fost infiintata in 1997 prin desprinderea din fosta Regie a Lignitului, iar actiunile societatii au fost cumparate in 1999 de omul de afaceri Alexandru Crisan, patronul grupului Alexander. Compania a intrat ulterior in faliment si a fost trecuta in administrare judiciara, iar Crisan anchetat de institutiilor de cercetare penala.

×
Subiecte în articol: economic