x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gheţea: Cursul va fi stabil în 2012, între 4,2-4,3 lei/euro

Gheţea: Cursul va fi stabil în 2012, între 4,2-4,3 lei/euro

de Daniela Ivan    |    20 Dec 2011   •   21:00

Cursului de schimb leu-euro se va mentine pe un trend constant in jur de 4,2-4,3 lei/euro, considera presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si presedinte al CEC Bank, Radu Gratian Ghetea. Acesta spune ca micile fluctuatii ale cursului nu ar trebui sa fie decat o confirmare a faptului ca moneda romaneasca este stabila, iar acestea sunt doar urmare ale unor elemente de piata.

'Eu sper sa ramanem pe un trend constant in jurul acestui 4,2-4,3 lei/euro si sa nu iesim din acest canal. Cam asta cred ca este ceea ce si Banca Nationala isi doreste si cu totii, ca romani, ne dorim sa avem o moneda stabila', a opinat Ghetea. Acesta a mai precizat ca nu sunt lucruri deosebite aprecierile si deprecierile monedei noastre in raport cu euro.

In ceea ce priveste dobanzile la credite si depozite, seful ARB a mai spus ca in 2012 va avea loc o reducere a dobanzilor la depozitele in lei si, pe acest fond, o micsorare a dobanzilor la creditarea in lei. Ghetea considera ca Banca Centrala va face unele miscari in ceea ce priveste dobanda de politica monetara si, mai ales, in privinta nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO), care, corelate cu scaderea dobanzilor la depozite, vor conduce la scaderea dobanzilor la credite.

'Sunt convins ca BNR – este o convingere personala – va face niste pasi, niste miscari in ceea ce priveste dobanda de politica monetara si mai ales in ceea ce priveste nivelul RMO', a spus Ghetea.

×
Subiecte în articol: economia curs valutar previziuni 2012