x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gheţea: Euro nu va dispărea

Gheţea: Euro nu va dispărea

de Daniela Ivan    |    10 Dec 2011   •   10:26
Gheţea: Euro nu va dispărea

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat ca nu crede ca euro va disparea. 'Eu cred ca lumea nu trebuie sa isi faca probleme in legatura cu o eventuala disparitie a monedei euro, eu nu cred asa ceva, dar daca se va intampla, lucrurile vor fi clare, se vor converti creditele si depozitele in euro in alta moneda, sau in alte monede. Nu se va pune problema unei nationalizari, stabilizari, ca aud tot felul de exprimari in ultima perioada", a spus Ghetea, prezent la seminarul EU-COFILE de la Sinaia, organizat de catre BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

El a mai precizat ca o revenire la monede nationale ar fi mai costisitoare decat salvarea euro.

'Eu nu cred ca este o solutie, pentru ca am convingerea ca trecerea inapoi la monede nationale este mult mai costisitoare decat salvarea euro, care totusi este in functiune, care are o zona de acoperire destul de mare. Se fac cateva propuneri. Din punct de vedere personal, cred ca important va fi daca se va lua o masura cu privire la uniformizarea sau aducerea la paliere apropiate a fiscalitatii in toate tarile europene. Atunci probabil ca lucrurile se vor simplifica, in sensul ca presiunea asupra euro va scadea', a mai adaugat presedintele ARB.

Totusi, el a precizat ca acestea sunt decizii politice, sunt decizii greu de luat, probabil ca in prima faza nu vor afecta tarile non-euro, vor afecta doar primele 17 tari din UE care utilizeaza euro.

×