x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Greva de la Dacia, ziua 14

Greva de la Dacia, ziua 14

de Elly Cristea    |    10 Apr 2008   •   00:00
Greva de la Dacia, ziua 14

Sindicaliştii şi administraţia Dacia Automobile aşteaptau ieri după-amiază ca Tribunalul Argeş să se pronunţe în procesul intentat de patronat, privind legalitatea grevei generale. Pentru astăzi, sindicaliştii au programat un miting în Piaţa Vasile Milea din Piteşti.

Sindicaliştii şi administraţia Dacia Automobile aşteaptau ieri după-amiază ca Tribunalul Argeş să se pronunţe în procesul intentat de patronat, privind legalitatea grevei generale. Pentru astăzi, sindicaliştii au programat un miting în Piaţa Vasile Milea din Piteşti.

 

 

Greva de la Dacia a intrat în cea de-a treia săptămînă, astăzi fiind a paisprezecea zi cînd muncitorii protestează. Potrivit declaraţiilor liderilor sindicali, greviştii sînt hotărîţi să nu se întoarcă la muncă decît dacă vor obţine o mărire salarială consistentă. Negocierile au fost sistate pentru cîteva zile, timp în care sindicaliştii nu au cedat. Din contră, au pus la punct un nou miting, care va avea loc astăzi, în Piaţa Vasile Milea, din Piteşti, între orele 10:00 şi 18:00.

 

 

OFERTĂ RESPINSĂ. Negocierile au fost reluate marţi  după-amiaza şi administraţia a venit cu o nouă propunere de creştere salarială, iar SAD-ul a cerut timp de gîndire pentru a putea prezenta oferta greviştilor. Noua ofertă propune o creştere a salariului lunar brut cu 210 lei de la 1 ianuarie 2008 şi cu încă 90 de lei de la 1 septembrie. La această creştere se adaugă o primă pentru rezultatul anului 2007 de 1.128 de lei brut, care va fi acordată în tranşe lunare de 94 de lei brut, începînd cu 1 ianuarie 2008. Personalul Tesa ar putea beneficia de o mărire de 13% a salariului lunar de bază brut, formată dintr-o creştere generală şi o creştere individuală. Personalul Tesa va beneficia şi de prima pentru rezultatul anului 2007, în valoarea unui salariu individual, acordată într-o singură tranşă.

 

 

Liderii SAD au prezentat salariaţilor aflaţi miercuri dimineaţa la schimbul I noua ofertă, dar în momentul de faţă muncitorii nu au acceptat mărirea respectivă. “Am încheiat consultările la ora 13:00 şi pot să confirm că salariaţii celor trei schimburi de la Dacia, întrebaţi de noi prin toate secţiile, şi-au dat acordul pentru continuarea grevei generale. Nimeni nu a fost de acord cu noua propunere salarială, deci rămînem în grevă generală”, a declarat viceliderul sindical Ion Iordache.

 

elly.carstea@jurnalul.ro

 

 

 

Este legală

 

 

Tribunalul Argeş a decis ieri că mişcarea de protest de la uzina Dacia este legală. Reprezentanţii patronatului de la Uzina Dacia şi liderii sindicatului s-au întîlnit ieri-dimineaţă la tribunal pentru a treia oară în procesul intentat de administraţie greviştilor. SC Automobile Dacia consideră că protestul declanşat în urmă cu trei săptămîni este ilegal, motiv pentru care a deschis un proces sindicatului şi a solicitat tribunalului încetarea grevei. Avocaţii celor două părţi şi-au susţinut pledoariile şi completul de judecată a anunţat că soluţia a rămas în pronunţare. La ieşirea din sala de judecată, reprezentanţii celor două părţi erau încrezători. Viceliderul SAD, Ion Iordache, a precizat: “Greva continuă şi va continua pînă cînd se ajunge la un acord. Instanţa nu a luat în calcul faptul că administraţia de la Dacia a propus în mod ilegal de la început, în mod imperativ, o majorare a salariilor cu 130 de lei, în condiţiile acceptării lucrului în patru schimburi.

Este ilegal. Din punctul meu de vedere, această grevă a fost provocată de acest imperativ al administraţiei”.

×
Subiecte în articol: economic Dacia