x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gripa aviară cu mortalitate 100%, cadou de la Siguranța alimentelor

Gripa aviară cu mortalitate 100%, cadou de la Siguranța alimentelor

de Adrian Stoica    |    16 Ian 2020   •   08:05
Gripa aviară cu mortalitate 100%, cadou de la Siguranța alimentelor

Gripa aviară a fost ieri confirmată şi în Româţnia, la o fermă de păsări din judeţul Maramureş. Virusul a ucis 11.190 de păsări dintr-un efectiv de 18.699, restul urmând să fie eutanasiate. Ca şi în cazul pestei porcine africane, cu care fermierii se luptă de doi ani, instituţiile statului s-au trezit târziu. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Ministerul Agriculturii nu au avut niciun fel de reacţie, deşi ştiau că gripa aviară este la graniţa României. De la începutul anului şi până prezent, în Polonia au fost confirmate nouă focare de gripă aviară, iar Ungaria şi Slovacia au anunţat şi ele zilele acestea identificarea a două focare. Atât în România, cât şi în celelalte ţări, este vorba despre gripa aviară subtipul H5N8 înalt patogenă, asociată cu o mortalitate ridicată a păsărilor infectate (90-100%).

 

Deşi virusul era la graniţa României, autorităţile de la noi încă nu au oprit importurile din Polonia şi Ungaria, ţări de unde aducem cele mai mari cantităţi de carne de pasăre şi ouă. Au preferat să se rezume doar la o serie de măsuri de biosecuritate internă a fermelor, dar care se vede că nu au dat rezultate, iar primul focar a şi apărut. Oficial, ANSVSA spunea zile trecute că a luat o serie de măsuri pentru a preveni propagarea virusului în ţară. Cu toate acestea, reprezentanţii mai multor mari companii care activează în industria cărnii de pasăre au declarat pentru Jurnalul că până marţi seara nu primiseră nimic din partea ANSVSA. “Trebuia declanşată o stare de alertă generală, pentru că este un mare pericol. Până acum, ANSVSA nu a făcut nimic, deşi ştia despre acest pericol”, ne-a declarat preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Valeriu Tabără.

 

Importăm şi păsări vii

Fără a lua în calcul producţia din gospodăriile ţărăneşti, România produce anual doar 0,5 milioane de tone de carne de pasăre, restul consumului fiind asigurat din importuri. Din acestea, 20% vin din Ungaria, iar 17% din Polonia. Mai nou, din Polonia importăm şi păsări vii, fapt ce sporeşte pericolul ca virusul să ajungă şi la noi, ne-au declarat surse din industria de profil.

 

Bulgarii au fost radicali

În timp ce ANSVSA de-abia începe să ia primele măsuri în încercarea de a preveni răspândirea virusului şi în România, vecinii noştri bulgari au fost mult mai prompţi. Încă de la mijlocul lunii decembrie, când în Polonia se descoperiseră ouă purtătoare de bacterii salmonella, autorităţile au luat decizia de a interzice importurile de carne de pasăre şi ouă din această ţară.

 

Preşedintele ASAS acuză ANSVSA

„Eu mă îngrozesc când mă gândesc ce se poate întâmpla. Gripa aviară vine peste un sector complet modernizat la sfârşitul anului 2012 după toate standardele Uniunii Europene. Să ne aducem aminte că după pandemia de gripă aviară din 2005, România a avut interzis la export şase ani, iar pagubele provocate sectorului au fost de miliarde de euro”, spune preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Valeriu Tabără. El a acuzat ANSVSA, dar şi ANPC că nu au făcut nimic până acum pentru a preveni apariţia virusului şi adaugă că cei de aici habar nu au ce se întâmplă în teritoriu.

 

De unde importăm

Cele mai mari importuri intracomunitare de carne de pasăre şi organe comestibile proaspete, congelate sau refrigerate au provenit în primele nouă luni ale anului 2019 din Ungaria - 25.939,8 tone (37,9 milioane de euro), iar pe locurile următoare au fost cele din Polonia - 19.148 de tone (30,991 milioane de euro), Germania - 15.799 de tone (17,69 milioane de euro), Olanda - 9.517 tone (11,37 milioane de euro) şi Regatul Unit al Marii Britanii - 8.361,1 tone (7,243 milioane de euro). Polonia ocupă prima poziţie în comerţul intracomunitar al României cu ouă, din punct de vedere cantitativ, cu 3.899,16 tone în primele nouă luni din 2019, dar se află pe locul doi din punct de vedere valoric, după Ungaria, cu o sumă de 4,17 milioane de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). În perioada menţionată a fost adusă din Ungaria o cantitate de 1.742,44 tone de ouă, în valoare de 6,32 milioane de euro.

Este inadmisibilă tăcerea ANSVSA de acum. Anul trecut am avut salmonella venită din Polonia şi ne-am trezit cu întârziere. Să nu uităm cum s-au comportat autorităţile când a apărut gripa porcină. Acum, acelaşi lucru. Am vrut să deschidem o tematică de cercetare referitoare la ce înseamnă aceste boli transmisibile, iar Facultatea de Medicină Veterinară din Timişoara să fie parteneră. Ministerul Agriculturii ne-a blocat proiectul, spunând că facultatea nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi partener în acest proiect de cercetare.

 

Valeriu Tabără

Preşedintele ASAS

 

Virusul H5N8 se transmite prin aerosoli, iar din acest punct de vedere sunt foarte expuse persoanele care lucrează în fermele de păsări. Tulpina H5N8 este una mult mai agresivă comparativ cu alte tulpini.

 

Liviu Harbuz 

dr. Veterinar, fost preşedinte ANSVSA

 

Polonia produce anual circa 2,7 milioane de tone de carne de pasăre, din care un milion de tone exportă în Africa de Sud şi China.

 

Până acum, ANSVSA - care este în subordinea premierului - şi Ministerul Agriculturii nu au făcut nimic, deşi cunosc problema gripei aviare de la începutul lunii ianuarie, iar pe cea cu salmonella din decembrie. Noi nu am scăpat nici astăzi de pesta porcină africană, care a pus pe butuci sectorul de creştere a porcilor şi pe cel de industrializare a cărnii, iar dacă măsurile pentru prevenirea răspândirii gripei aviare mai întârzie, va fi pus pe butuci şi sectorul de pasăre cu industria de prelucrare aferentă.

 

Dragoş Frumosu

 

Federaţia SINDALIMENTA

 

 

ANSVSA ne linişteşte: “Totul e sub control”

Deşi ar fi trebuit să se întrunească încă de când au fost confirmate focarele în ţările vecine, Centrul Naţional de Combatere a Bolilor s-a reunite abia ieri. “S-a avut în vedere gestionarea situaţiei provocate de diagnosticarea, într-o exploataţie comercială de găini ouătoare din judetul Maramureş, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe ţări europene. Pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din judeţul Maramures şi judeţele limitrofe”, sună comunicatul transmis ieri de ANSVSA. Care mai precizează că „la această oră, situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei”. Deocamdată, ANSVSA nu a comunicat niciun plan de măsuri preventive pe care populaţia din zonele rurale să-l adopte în această perioadă, păstrând o tăcere inexplicabilă. În România există un număr de 246 de ferme comerciale de găini care deţin circa nouă milioane de capete.

 

 

Virusul H5N8 este foarte periculos, fiind fatal pentru păsările domestice şi putând să se transmită de la o specie la alta, inclusiv la om (zoonoză), în cazul unui contact direct cu animalele infectate

×
Subiecte în articol: gripa aviara romania