x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernatorul Băncii centrale: Ratingul Franţei nu este în pericol

Guvernatorul Băncii centrale: Ratingul Franţei nu este în pericol

de Agerpres    |    05 Oct 2011   •   07:51

Interventia Frantei in favoarea grupului bancar franco-belgian Dexia nu pune in pericol ratingul 'AAA' atribuit Frantei, cel mai bun calificativ posibil pentru o tara, a declarat miercuri guvernatorul Bancii centrale a Frantei, Christian Noyer, transmite AFP.

Intr-un interviu acordat postului de radio Europe 1, Christian Noyer a subliniat ca bancile franceze sunt intr-o stare buna si ca bancile centrale din Franta si Belgia se vor asigura ca Dexia are suficiente lichiditati. 'Ne vom asigura ca exista suficienta lichiditate. Vom imprumuta Dexia atat cat are nevoie', a declarat Christian Noyer, care este si membru al consiliului guvernatorilor BCE. De asemenea, Christian Noyer a apreciat drept 'exagerate si inexacte' speculatiile potrivit carora garantiile furnizate de statul francez, alaturi de cel belgian, pentru Dexia ar putea provoca scaderea ratingului Frantei.

La randul sau, ministrul francez al Afacerilor europene, Jean Leonetti, a declarat ca divizarea Dexia este un eveniment particular si nu este inceputul unei serii. 'Dexia are probleme de mult timp. Este un eveniment particular care nu are nimic de a face cu criza Greciei', a declarat oficialul francez pentru Canal+. 'Franta garanteaza creditorii si cei care si-au depus banii in aceasta banca. Nu vor exista falimente sau deficite pentru ceea ce vom rambursa celor care si-au pus banii la aceasta banca', a dat asigurari Jean Leonetti.

Divizarea Dexia a depasit marti seara o prima etapa dupa anuntul crearii unei 'banci de rebuturi' destinata preluarii activelor toxice ale grupului franco-belgian in ideea de a permite celorlaltor activitati sa supravietuiasca.

Dexia, institutie care in timpul crizei financiare din 2008 a primit un pachet de sprijin de sase miliarde de euro din partea guvernelor francez si belgian, a inceput sa fie supusa la presiuni pe piata din cauza expunerii sale pe Grecia. Expunerea Dexia pe obligatiunile guvernamentale grecesti este de 3,4 miliarde de euro insa expunerea sa totala pe Grecia, inclusiv pe creditorii din sectorul privat, este de 4,8 miliarde de euro.

×