x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul reînvie amnistia fiscală şi bonificaţiile

Guvernul reînvie amnistia fiscală şi bonificaţiile

de Adrian Stoica    |    11 Mai 2020   •   10:39
Guvernul reînvie amnistia fiscală şi bonificaţiile

Guvernul a aprobat o amnistie fiscală pentru dobânzi, penalităţi şi alte accesorii datorate de firmele care vor achita principalul restanţelor până la data de 15 decembrie 2020. Măsura va sprijini mediul de afaceri lovit de criza COVID-19 şi va avea un efect pozitiv asupra încasărilor bugetare din acest an, spune Executivul. În paralel, pentru persoanele care obţin venituri din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, chirii, câștiguri de capital etc., a fost acordată o bonificație de până la 10%, dacă vor achita impozitele sau contribuțiile până la data de 30 iunie.

 

 

Prin noua amnistie, aprobată în ultima şedinţă a Guvernului prin Ordonanţă de Urgenţă, se are în vedere încasarea obligaţiilor bugetare restante la 31 martie 2020, precum şi obligaţiile bugetare cu termene de plata între 1 aprilie 2020 şi 15 decembrie 2020. Ministerul Finanţelor estimează un impact bugetar pozitiv de până la două miliarde de lei.

 

 

Amnistia fiscală vizează persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfăşoară activităţi economice sau profesii libere, entităţi fără personalitate juridică, instituții publice etc.

 

Ordonanţa de Urgenţă reglementeaza 4 tipuri de facilităţi fiscale:

Măsura 1 - Anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, în cazul contribuabililor care la această dată au în sold atât obligaţii bugetare accesorii, cât şi obligaţii bugetare principale. În acest caz, la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, contribuabilul nu trebuie să mai aibă niciun fel de datorie, cu excepţia accesoriilor care se anulează.

Măsura 2 - Contribuabilii care consideră că sunt erori în sumele declarate iniţial pot depune declaraţie rectificativă prin care să declare obligaţiile suplimentare şi pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligaţiilor declarate suplimentar, dacă plătesc aceste obligaţii, precum şi obligaţiile curente (cele apărute după 31 martie 2020), depun toate declaraţiile fiscale şi depun cererea de anulare a accesoriilor până la 15 decembrie 2020.

Măsura 3 - Contribuabilii au în sold doar accesorii, iar obligaţiile bugetare principale au fost stinse. În acest caz, pentru a beneficia de măsura anulării accesoriilor, ei trebuie să plătească obligaţiile curente (cele apărute după 31 martie 2020), să depună toate declaraţiile fiscale şi să depună cererea de anulare a accesoriilor până la 15 decembrie 2020.

Măsura 4 - Contribuabilii care la data intrării în vigoare a ordonanţei au în derulare o inspecţie fiscală ori o verificare a situaţiei fiscale personale pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligaţiilor stabilite suplimentar de organul de control, dacă plătesc aceste obligaţii până la termenul de plată stabilit în decizia de impunere şi dacă depun cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei, indiferent dacă acest control a fost finalizat până la 15 decembrie 2020 sau ulterior.

 

 

Bonificaţii pentru persoanele fizice

Persoanele care obțin venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, chirii, câștiguri de capital și alte forme de venituri vor primi bonificații de până la 10%, dacă vor achita impozitele sau contribuțiile până la data de 30 iunie, noul termen de depunere a declarației unice. Bonificația va fi aplicată pentru impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, datorate pentru veniturile realizate în anul 2019, pentru care există obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

×