x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul speră să adune un miliard de euro din vânzarea terenurilor caselor naţionalizate

Guvernul speră să adune un miliard de euro din vânzarea terenurilor caselor naţionalizate

de Florina Zainescu    |    27 Aug 2009   •   00:00

Guvernul a pregătit un proiect de lege care stabileşte că proprietarii de case naţionalizate care au redobândit sau achiziţionat locuinţa prin Legea 112/1995 trebuie să cumpere şi terenul aferent, deţinut de primării.



Această măsură a fost introdusă în programul anticriză, Executivul sperând să aducă astfel în vistieria autorităţilor locale circa 1 miliard de lei anul acesta şi alte 3 miliarde de lei în 2010. Acum rămâne de văzut dacă socoteala de acasă se va potrivi cu cea din târg şi proprietarii de case naţionalizate vor putea să cumpere acum. Nu de alta, dar nu numai statul are probleme financiare pe fondul crizei, ci şi cetăţenii.

"Chiriaşii care au dobândit sau dobândesc proprietatea apartamentelor cumpără de la unităţile administrativ teritoriale terenurile din proprietatea privată a acestora, aferente apartamentelor respective. În cazul în care unitatea locativă este compusă din mai multe apartamente, face obiectul vânzării şi cota parte de teren aferentă spaţiilor cu destinaţie comună", se arată în proiectul de lege pregătit de Guvern şi citat de Mediafax. Această obligaţie este valabilă şi pentru chiriaşii care au cumpărat imobilele naţionalizate nerestituite în natură foştilor proprietari, moştenitorii acestora şi cumpărătorii subsecvenţi.

Preţul de vânzare al terenului va fi stabilit la valoarea de piaţă, pe baza unui raport de evaluare întocmit de evaluatori autorizaţi şi aprobat de Consiliul local, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Nu vor fi vândute terenurile aflate în procedură de revendicare administrativă sau judiciară.

"În actuala situaţie de criză, vânzarea acestor terenuri reprezintă o sursă de venit care ar echilibra balanţa bugetară a unităţilor administrativ teritoriale. Procedura a fost discutată la nivel politic şi s-a decis să fie introdusă în programul anticriză, pentru creşterea veniturilor bugetare", au declarat surse ministeriale citate de Mediafax. În document se arată că, prin vânzarea terenurilor, se urmăreşte rezolvarea unei probleme sociale, precum şi creşterea veniturilor bugetare. Guvernul estimează că din această tranzacţie va obţine la bugetul local, în 2009 şi 2010, un plus de 4 miliarde lei (aproximativ 1 miliard de euro), din care 3 miliarde de lei anul viitor.

Legea 112/1995 a permis foştilor proprietari să primească în natură, prin retrocedare, imobilele trecute în proprietatea statului după 6 martie 1945. Imobilele nerestituite în natură au fost cumpărate de chiriaşii titluari de contract. Terenurile aferente au rămas însă în proprietatea privată a primăriilor, locatarii având doar drept de folosinţă asupra acestora.

×
Subiecte în articol: economic