Guvernul va vinde pe bursă acţiuni la companii listate, precum Petrom şi Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel şi E.ON şi va exercita opţiunea de vânzare a titlurilor deţinute la companii energetice privatizate. Vrea să facă rost de un miliard euro.
Pe prima poziţie pe lista companiilor scoase la vânzare este Petrom, guvernul vrea să vândă 12,64% din cota de 20,64% pe care Ministerul Economei o deţine la Petrom. Valoarea pe care executivul speră să o obţină din pachetul Petrom este de 2,43 miliarde lei, se arată într-un document oficial obţinut de Mediafax. Documentul mai indică că în subordinea Ministerului Economiei va fi constituită, ca sursă alternativă sau complementară celor bugetare, o structură tip fond de investiţii, care va administra activele statului în industrie şi energie, va participa la finanţarea proiectelor de investiţii şi va valorifica acţiunile deţinute la companiile din portofoliul statului. În prezent, la BVB sunt listate 8,24% din acţiunile OMV Petrom, valoarea de piaţă a companiei fiind de 19,995 miliarde lei la preţul de pe bursă la finalul zilei de joi, 15 aprilie, de 0,353 lei/acţiune.
Pe listă au mai fost incluse Conpet (unde Ministerul Economiei deţine 58,72% din acţiuni şi vrea să vândă pe bursă 7,72% din titluri, pentru 21,3 milioane lei). La BVB sunt listate în prezent 21,22% din acţiunile Conpet, iar valoarea de piaţă a companiei este de 269,249 milioane lei, la un preţ de 31,1 lei/acţiune, în timp ce Transelectrica este listată cu 12,81% din acţiuni şi are o valoare de piaţă de 1,554 miliarde lei, cu un preţ de 21,2 lei/acţiune.
Transelectrica (intenţie de vânzare a 15% din acţiuni, pentru 219,9 milioane lei, dintr-un pachet total deţinut de Ministerul Economiei de 73,68%) şi Transgaz (intenţie de vânzare tot a 15% din acţiuni, dar pentru 440,2 milioane lei, dintr-un pachet total de 73,51% din titluri). Transgaz (TGN) este listată la BVB cu 11,5% din acţiuni şi are o valoare de piaţă de 3,038 miliarde lei, cu un preţ pe acţiune de 258,1 lei.
O altă companie la care statul va vinde o parte din acţiuni este Oil Terminal (OIL), unde Ministerul Economiei deţine o cotă de 59,62% din titluri. Intenţia Guvernului este de a vinde pe bursă 8,62% din acţiuni, cu o valoare estimată la puţin peste 14 milioane lei.
În document se arată însă că, pentru Oil Terminal, este necesară analiza juridică privind statutul de societate strategică la care se impune păstrarea pachetului majoritar.
Toate aceste acţiuni vor fi scoase la vânzare pe bursă în termen de circa trei luni de la data la care operaţiunea va fi aprobată de Guvern, iar preţul de ofertă va fi stabilit de către intermediarul ofertei publice şi avizat de Ministerul Economiei.