x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Terapeuții au vrut mai multe drepturi și au rămas fără bani

Terapeuții au vrut mai multe drepturi și au rămas fără bani

de Diana Scarlat    |    18 Iul 2024   •   07:20
Terapeuții au vrut mai multe drepturi și au rămas fără bani

O Ordonanță de Urgență prin care ar fi trebuit să se faciliteze accesul pacienților la tratamentele de recuperare a dus la un adevărat război între medicii specializați în acest domeniu și terapeuți, dar a și blocat activitatea, în loc s-o înlesnească. Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu poate deconta activitățile fizioterapeuților pe noua lege, pentru că există mai multe erori în definiții care nu se mai regăsesc în restul legislației, în baza căreia se pot face plățile. Ordonanța a fost votată fără a se ține cont de părerea medicilor specialiști în Recuperare Medicală și fără avizul comisiei de specialitate din acest domeniu, în timp ce CNAS a dat aviz negativ. Chiar dacă terapeuților li s-au dat mai multe drepturi prin noua Ordonanță, acestea rămân doar „pe hârtie”, pentru că nu-și pot recupera banii de la Casa de Asigurări.

Medicii cu specializare în Recuperare Medicală au cerut modificarea Ordonanței de Urgență nr. 66/2024, publicată în Monitorul Oficial pe 13 iunie 2024, spunând că le permite fizioterapeuților să pună diagnostic și să elaboreze schemele de tratament în Recuperarea Medicală - aceasta fiind o specializare de Rezidențiat a medicilor care mai spun că nu au înțeles care a fost urgența care a stat la baza Ordonanței.

Colegiul Fizioterapeuților din România a reacționat imediat la acuzațiile pe care le aduc medicii specializați în Recuperare și au venit cu propriile explicații. Aceștia spun că prin OUG 66/2024 în niciun caz nu li se permite fisioterapeuților să pună diagnstic sau să elaboreze scheme de tratament, ci doar este introdusă organizația lor profesională în procesul de negociere a contractului-cadru multianual elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Ordonanța a fost motivată prin necesitatea acestei măsuri pentru a simplifica accesul bolnavilor la terapiile de recuperare și pentru a permite ca asigurații să poată beneficia de „activități de fizioterapie”, până acum fiind îngreunată procedura de recuperare, astfel încât exista riscul ca unii pacienți să nu se mai poată recupera, din cauza întârzierii aplicării procedurilor. Din acest punct de vedere, OUG 66 ar face o „debirocratizare” a sistemului, însă domeniul medical nu este la fel ca alte sectoare de activitate de unde pot fi eliminate etapele birocratice.

Medicii cu specializare în Recuperare Medicală se tem că li se va desființa domeniul de activitate, fiind preluat de „tehnicieni” (terapeuții care au obținut aceleași drepturi pe care până acum le aveau doar medicii), pentru că nimeni nu va mai fi interesat să-și facă Rezidențiatul în ceva ce nu mai există pe piață. În același timp, Colegiul Fizioterapeuților a dat în judecată CNAS pentru că nu a pus în aplicare noua OUG. După trei săptămâni de dispute, a reacționat și Colegiul Medicilor, care a venit și cu o serie de explicații, în legătură cu situația creată de Ordonanța scrisă prost.

Neconcordanțe și erori în text

Colegiul Medicilor din România (CMR) a explicat de ce modificarea legislativă recentă nu face altceva decât să le blocheze activitatea atât medicilor, cât și fizioterapeuților. CMR a anunțat, oficial, că „își exprimă dezaprobarea fermă față de propunerile de modificare a articolului 244, alin. (4) din Legea nr. 95/2006, introduse prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 66/13.06.2024 care restricționează accesul la serviciile de recuperare, în loc să-l faciliteze. Colegiul a transmis un document Ministerului Sănătății, în care explică neconcordanțele din textul legislativ. Astfel, potrivit Legii nr. 95/2006, „asigurații beneficiază de servicii medicale, nu de activități, serviciile de recuperare a sănătății includ o gamă largă de proceduri (fizioterapie, kinetoterapie, masaj terapeutic, terapii cu factori naturali, logopedie etc.), iar limitarea acestora doar la fizioterapie este nejustificată și periculoasă pentru pacienți”, explică medicii.

În plus, aceștia arată că „prin formularea propusă, se limitează accesul pacienților doar la proceduri de fizioterapie, eliminând celelalte proceduri de recuperare a sănătății”. O altă neconcordanță este legată de formularea „recomandări medicale”: „este vagă și poate duce la interpretări eronate”, arată Colegiul Medicilor, explicând că „medicul curant care recomandă tratamentul de reabilitare trebuie să fie specialist de orice specialitate, iar medicul care prescrie planul de proceduri specifice de medicină fizică și de reabilitare trebuie să fie medicul de medicină fizică și de reabilitare (MFR)”. Din acest punct, se bat cap în cap două legi, astfel încât se blochează activitățile din acest domeniu, din cauza problemelor juridice care au fost create prin textul noii Ordonanțe de Urgență.

 

Probleme tehnice și de interpretare juridică

Așa cum a arătat, inițial, CNAS, Colegiul Medicilor atrage atenția asupra problemelor legate de competențele stabilite prin cadrul legislativ, care nu a fost modificat o dată cu noua Ordonanță. „Medicii de alte specialități nu au competența profesională necesară pentru a prescrie planuri de proceduri specifice de medicină fizică și de reabilitare. Prescrierea unui plan de proceduri de către un medic fără formare profesională în medicină fizică și de reabilitare poate conduce la malpraxis și riscuri grave pentru sănătatea și viața pacienților”, mai arată Colegiul Medicilor.

Pe fondul neconcordanțelor juridice apar și probleme financiare, pentru că nu se pot deconta activitățile. „Intrarea în contract cu CNAS a cabinetelor private de fizioterapie pentru furnizarea exclusivă a acestor servicii nu a fost evaluată corespunzător din punct de vedere financiar și poate avea consecințe dramatice asupra bugetului CNAS. Aceasta va afecta activitatea medicilor de alte specialități și finanțarea din bugetul de ambulatoriu clinic”, specifică CMR.

Colegiul subliniază că planul terapeutic și de proceduri specifice trebuie întocmite doar pe baza unui diagnostic formulat de un medic cu competențe adecvate. „Această abordare asigură tratamente corecte și complete, fără riscuri pentru pacient. Având în vedere argumentele prezentate, Colegiul Medicilor din România solicită eliminarea din proiectul de OUG a alin. (4), art. 244 din Legea 95 și modificarea acestui articol nu constituie o urgență și este nejustificată.

Medicii atrag atenția asupra faptului că toate serviciile de fizioterapie se realizează în peste 700 de unități sanitare spitalicești și ambulatorii, unde pacienții au acces la toate serviciile necesare pentru recuperarea sănătății. CMR recomandă analiza atentă a modificărilor legislative, specificând că orice modificare trebuie să țină cont de argumentele aduse în memoriul Colegiului, pentru a se asigura tratamente de recuperare corecte și complete, fără riscuri pentru pacienți.

Colegiul Medicilor mai arată că evaluarea impactului financiar al modificărilor legislative asupra bugetului CNAS este esențială. Pentru că acest impact nu a fost evaluat corect, s-a ajuns la un proces în instanță. Fizioterapeuții au dat în judecată Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru neaplicarea noii legi, deși CNAS a arătat că efectiv nu poate face deconturile către aceștia, exact din cauza neconcordanțelor din textele de lege care se bat cap în cap - prin care doar medicul specializat poate da diagnostic, dar el e scos din schemă prin recenta Ordonanță de Urgență, în timp ce activitățile terapeutului nu mai respectă definițiile inițiale și nu pot fi incluse la plăți.

Pot practica fără medic, dar nu pot deconta

Pentru Ordonanța de Urgență care a modificat activitățile de fizioterapie și care ar fi trebuit să le dea mai multe drepturi terapeuților s-a respectat doar o parte din prevederile legale privind transparența decizională, în sensul că textul a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătății, dar nu s-a ținut cont de părerile medicilor specialiști și nici de avizul negativ de la CNAS, iar opinia Comisiei de specialitate din cadrul ministerului de resort (Comisia de specialitate Medicină fizică și Reabilitare) nici măcar nu a fost cerută.

„În contractul cadru al CNAS pe 2024, Casa menține obligativitatea existenței planului de tratament elaborat de medicul specialist în Medicină Fizică și Reabilitare. Fizioterapeuții pot fi independenți și pot lucra pe unde doresc: spitale sau clinici etc. Nu au obligativitatea să fie cu medic MFR, însă pentru a deconta serviciul prin CNAS, e obligatoriu ca planul de tratament să fie redactat de medicul MFR. Casa motivează că fizioterapeuții nu au pregătirea necesară pentru elaborarea tratamentului, iar că o altă specializare medicală nu poate fi luată în considerare ca fiind competență curriculară”, a explicat, pentru Jurnalul, dr. Sorina Dîngă Petrușan.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pentru a li se putea deconta serviciile fizioterapeuților, de către CNAS, OUG 66/2024 ar trebui modificată așa cum au cerut medicii cu specializarea în Recuperare.

×