x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul vrea să nu-şi plătească datoriile

Guvernul vrea să nu-şi plătească datoriile

de Daniela Ivan    |    27 Apr 2010   •   00:00

Misiunea FMI a ajuns azi în România şi s-a întâlnit cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe. Concluzia primei zile a fost trasă de Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. “Mare lucru nu s-a făcut”, a spus răspicat Tănăsescu.



Deşi " nu s-a făcut mare lucru", guvernul îngroaşă obrazul şi vrea să ceară FMI încă o derogare în ceea ce priveşte arieratele, adică a datoriilor pe care statul le are către firme şI cetăţeni. Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei în decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei în 2008 şi trebuie să fie reduse până la finele acestui an la 480 de milioane lei. Calendarul privind ţintele de arierate negociat cu FMI în luna februarie stabilea reducerea stocului până la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumătatea anului, 810 milioane lei după primele nouă luni şi 480 de milioane lei la sfârşitul anului. De la începutul programului, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate.

Nici cu încasările la buget nu stăm bine. Veniturile bugetare sunt mai mici decât cele prognozate, chiar dacă execuţia bugetară pe primul trimestru s-a încadrat în ţinta nominală de deficit, de 8,25 miliarde de euro, convenită cu FMI, a anunţat ministrul Sebastian Vlădescu. El a mai precizat că în discuţiile cu FMI va fi abordată şi lărgirea bazei de impozitare. şi despre impozitul minim. Autorităţile intenţionau să introducă în 2010 impozitul forfetar, care să înlocuiască impozitul minim, introdus din mai 2009. Acesta urma să se aplice doar pentru anumite domenii, însă contribuţia sa la veniturile bugetare este mai greu de cuantificat, în timp ce impozitul minim s-a dovedit o sursă certă de venituri la buget, fiind estimat să contribuie cu 0,6 la sută din încasările pe acest an. La discuţiile de astăzi a participat şi reprezentanţi ai ANAF.

×
Subiecte în articol: redactie