x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hotelierii nu vor Big Brother

Hotelierii nu vor Big Brother

de Elena Stan    |    30 Ian 2012   •   21:00
Hotelierii nu vor Big Brother

Hotelierii nu sunt de acord cu introducerea Sistemul electronic integrat de evidenta a turistilor. In acest sens, Federatia Industriei Hoteliere din Romania a transmis, saptamana trecuta, o scrisoare catre Ministerul Turismului, prin care respinge introducerea sistemului. Hotelierii cred ca aplicarea sistemului incalca libera si neingradita circulatie a persoanei si conduce la transmiterea, fara acordul celui care foloseste serviciile hotelierilor, a unor informatii confidentiale (nume, prenume, act de identitate, data cand se afla intr-un anumit loc etc.), care ii pot crea inconveniente si neplaceri de orice natura.

'Transmiterea acestor date altor entitati, fie ele definite prin HG, trebuie sa presupuna o explicatie a motivului pentru care se transmit si o garantie asupra confidentialitatii tratamentului lor, chestiune pe care acest proiect de act normativ nu o asigura, iar noi nu ni-l asumam. Transmiterea acestor date, care nu au nici un caracter statistic, ne va conduce la pierderea de venituri si ne va ingreuna activitatea“, se arata in scrisoarea trimisa MDRT si semnata de Radu Enache, presedintele FIHR.

Potrivit unui proiect de hotarare de guvern, hotelurile si pensiunile vor fi obligate sa se inscrie intr-un sistem de evidenta a turistilor, prin care se va putea afla in orice moment cine si unde este cazat, in caz contrar urmand sa fie amendate cu o suma de pana la 20.000 de lei. Potrivit MDRT, sistemul va ajuta atat la acumularea de date statistice, cat si la combaterea evaziunii fiscale. In plus, prin corelarea informatiilor furnizate de SIET, persoanele care au savarsit infractiuni si sunt urmarite national sau international vor putea fi reperate mai usor. Proprietarii sau administratorii structurilor de primire turistice vor fi obligati ca in termen de 90 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a actului normativ sa inscrie unitatea de cazare in SIET.

Potrivit hotelierilor, numarul persoanelor care se vor caza in unitatile turistice va scadea dupa ce acestea vor afla ca datele lor personale vor fi transmise si altor institutii in afara de Politie si Parchet. O a doua consecinta a aplicarii SIET va fi ca transmiterea in timp real in sistem a oricaror informatii va presupune forta de munca suplimentara, deci costuri aditionale considerate nejustificate de catre hotelieri.

Sistemul este facut de IBM
Elena Udrea, ministrul Turismului, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca sistemul informatic de evidenta a turistilor la nivel national se afla in teste si va incepe sa functioneze din luna ianuarie. Ea a adaugat ca prin acest sistem se incearca tinerea unei evidente in timp real a turistilor cazati in structurile de primire. Sistemul informatic de evidenta a turistilor la nivel national este realizat de compania IBM, in baza contractului semnat cu MDRT in luna iunie 2010. Valoarea contractului este de peste 2 milioane de lei (circa 500.000 de euro. Sistemul va permite raportarea zilnica, de catre fiecare unitate de cazare, a numarului de turisti inregistrati in respectiva unitate.

×
Subiecte în articol: big brother ibm Elena Udrea