x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ialomiţianu caută 600 de milioane €

Ialomiţianu caută 600 de milioane €

26 Iul 2011   •   21:00

Ministerul Finantelor vrea sa atra­ga astazi 600 milioane de euro printr-o emisiune de obli­ga­tiuni de stat cu scadenta la patru ani, a doua operatiune de acest tip din 2011, in conditiile in care la fi­nele lu­nii iulie ajung la scadenta ti­tluri in suma de 1,2 miliarde de euro.

La finele lunii iulie 2010, Fi­nan­tele au vandut certificate de tre­­zorerie cu scadenta la un an in va­­loare de 1,2 mliarde de euro, la un randament de 4,9%. Titlurile ajung la sca­denta in 29 iu­lie. Pe piata interna, cea mai re­cen­­ta licitatie pentru vanzarea de ti­tluri in euro a avut loc pe 6 mai, cand Finantele au plasat obli­ga­tiuni cu scadenta la trei ani, la un ran­­dament mediu de 4,89% pe an. La inceputul lunii iunie, Ministe­rul Finantelor a atras 1,5 miliarde euro din vanzarea eurobonduri pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN (Me­dium Term Notes).

Anterior, cel mai recent imprumut de pe pietele externe avusese loc in martie 2010, cand Romania a imprumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat atunci la 4,9 mi­liarde euro. Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. Pe piata locala, Finantele au angajat de la inceputul anului imprumuturi de 34,25 de miliarde de lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie.

×