x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ÎN 2009/Şomajul devine o modă

ÎN 2009/Şomajul devine o modă

de Elena Stan    |    11 Dec 2008   •   00:00

Criza economică internaţională lasă fără loc de muncă milioane de oameni. În România, cele mai afectate domenii de criză sunt industria textilelor, a mobilei, precum şi infrastructura şi combinatele chimice. Numărul disponibilizărilor în aceste domenii ajunge la circa 90.000.

Investiţiile în infrastructură, care ar trebui să scoată ţara din criză, au început cu un scandal între Bechtel şi CNADNR
Jurnalul foto

Numărul şomerilor a crescut în luna noiembrie cu circa 12.000 de persoane, iar până în luna aprilie 2009 este estimată disponibilizarea a aproximativ 43.000 de persoane, dintre care mai mult de jumătate din sectorul construcţiilor şi domeniul agriculturii, a declarat Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii.

Românii nu mai sunt siguri de locul de muncă din cauza scăderii cererii pentru export şi a lipsei banilor pentru efectuarea plăţilor. Astfel, pe lângă cei 70.000 de şomeri din industria mobilei şi a textilelor, vom mai avea, începând de la 1 ianuarie 2009, circa 10.000 de disponibilizări din industria chimică. În plus, compania americană Bechtel, care realizează Autostrada Transilvania, a anunţat că va disponibiliza 2.300 de oameni din cei 2.600 câţi lucrează pe şantier. De asemenea, până la finele anului, 1.725 de salariaţi ai Electrica, reprezentând 9,5% din totalul angajaţilor, vor părăsi voluntar compania şi vor primi salarii compensatorii de circa 90 de milioane de lei.

“Concedierile din industria chimică vor genera la nivel naţional 10.000 de şomeri. În judeţul Braşov vom avea circa 1.000 de disponibilizări colective din zonele care au legătură cu industria chimică deoarece disponibilizările se fac pe verticală. Dacă se închide Nitramonia Făgăraş sau Viromet Victoria, acest lucru va genera şi alte disponibilizări ale companiilor cu care acestea au contracte şi de a căror producţie depind. Consecinţe negative se vor simţi, inevitabil, în special în agricultură dacă vor fi închise combinatele de îmgrăşăminte chimice”, a declarat Dorel Drăgan, vicepreşedintele Cartel Alfa, filiala Braşov.

Pe fondul crizei internaţionale investitorii îşi amână demararea proiectelor. Compania Hansaprint, cea mai mare editură din Finlanda, anunţată ca furnizor oficial al fabricii de telefoane Nokia de la Jucu, a sistat investiţia anunţată pentru acest an, de 22 de milioane de euro, care ar fi produs şi 150 de locuri de muncă.

COMBINATELE CHIMICE, ÎNCHISE
Interagro va disponibiliza, începând de la 1 ianuarie 2009, peste 90% din salariaţii grupului, respectiv 6.500 de oameni. “De la 1 ianuarie peste 5.500 de oameni vor rămâne fără loc de muncă, asta pentru că vom închide cele şase societăţi din chimie pe care grupul le deţine. La aceştia se vor adăuga încă 500 de disponibilizaţi din agricultură şi alţi 500 din diverse sectoare în care grupul activează”, a declarat Ioan Niculae, proprietarul grupului. După disponibilizare angajaţii vor primi trei salarii compensatorii, potrivit legislaţiei în vigoare. Ioan Niculae deţine combinatele de îngrăşăminte chimice Viromet Victoria, Nitroporos Făgăraş, Sofert Bacău, Azochim Săvineşti, Amonil Slobozia, Azomureş Târgu-Mureş şi Donawchem Turnu Măgurele. Singura şansă ca societăţile din chimie să nu se închidă ar fi intervenţia, în maximum două săptămâni, a statului cu finanţarea necesară. Astfel, vor fi disponibilizaţi 500 de angajaţi de la Nitroporos, 850 de salariaţi din cei 1.200 de la Donawchem Turnu Măgurele, 540 din cei 700 de angajaţi de la Sofert Bacău, 700 din 900 de angajaţi de la Azochim Săvineşti – Piatra Neamţ, 700 din 900 de angajaţi de la Amonil Slobozia şi aproximativ 2.000 din cei 3.000 de salariaţi de la Azomureş. Pierderile financiare pe care le presupun închiderea societăţilor se ridică la peste 100 de milioane de dolari. Acesta a afirmat recent că România s-ar putea confrunta cu cea mai mare criză alimentară de după 1990, începând cu luna august 2009, dacă nu se vor lua cât mai rapid măsuri de natură fiscală pentru sectorul agricol şi subvenţiile nu vor fi acordate la timp.

 

Bechtel dă afară

Compania Bechtel, dezvoltatorul autostrăzii Transilvania, a anunţat ieri concedierea unui număr de 2.300 de salariaţi care lucrează la acest proiect. Oficialii companiei spun că până în acest moment a fost suspendată activitatea câtorva sute de salariaţi şi că sindicatele au fost informate cu privire la “eventualele concedieri datorate unei reduceri substanţiale a activităţilor de construcţie a autostrăzii”. Bechtel susţine că nu mai poate continua lucrările pentru că nu a încasat banii care i se cuveneau şi că până la această dată Compania Naţională de Autostrăzi trebuie să-i achite peste 27 de milioane de euro. “Nu putem continua lucrările fără a fi plătiţi şi fără a avea acces liber şi fără obstacole la suprafeţele de teren cu o întindere considerabilă situate una în continuarea celeilalte”, a precizat Michael Mix, directorul proiectului. El spune că personalul suspendat va fi plătit în continuare până la data la care li se va solicita reluarea activităţii, dar a adăugat că dacă se va ajunge la o disponibilizare colectivă angajaţii vor primi două salarii de bază lunare ca plată compensatorie. Reprezentanţii CNADNR se declară surprinşi de anunţul Bechtel privind reducerea substanţială a lucrărilor la Autostrada Transilvania şi susţin că decizia constructorului este unilaterală şi obligă compania de stat “să reanalizeze
oportunitatea continuării relaţiei contractuale”.

  • Lacrima Andreica
×
Subiecte în articol: economic