x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Încălzire - 1,6 miliarde de dolari pentru modernizări

Încălzire - 1,6 miliarde de dolari pentru modernizări

21 Feb 2008   •   00:00

Guvernul va aloca anual echivalentul în lei a 200 de milioane de dolari în perioada 2008-2015 pentru modernizarea sistemelor centralizate de încălzire din localităţile unde agentul termic este produs în centrale electro-termice şi furnizat prin regii locale de distribuţie a acestuia



Guvernul va aloca anual echivalentul în lei a 200 de milioane de dolari în perioada 2008-2015 pentru modernizarea sistemelor centralizate de încălzire din localităţile unde agentul termic este produs în centrale electro-termice şi furnizat prin regii locale de distribuţie a acestuia, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern. Ilie Ştefan, directorul general al Direcţiei pentru Comunităţi Locale, Zone Asistate, Ajutor de Stat şi Parteneriat cu Structurile Administrative a spus că “banii vor fi obţinuţi atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale, 50% din fonduri”. El a mai precizat că dacă până acum România a alocat bani pentru diminuarea pierderilor din reţele, acum  se doreşte “modernizarea surselor”, adică a CET-urilor care produc energia termică. Ilie Ştefan a menţionat că actul normativ prevede încurajarea energiilor alternative, implementate deja cu succes în Oradea, Vatra Dornei sau Târgovişte. Acestea sunt obţinute din folosirea energiei geotermale sau din biomasă, prin prelucrarea rumeguşului şi a altor deşeuri din lemn, precum şi a culturilor de porumb sau soia.
El a precizat că în perioada 2005-2007 Guvernul a investit jumătate de miliard de dolari în sistemele centralizate, ceea ce a condus la reducerea pierderilor din sistem la nivel naţional de la 45% la 22%.



CONTINUARE. “Progamul guvernamental pentru termoficare 2006-2009” va expira anul următor, iar Guvernul a decis prelungirea acestuia până în 2015 pentru a putea da mai departe “compensări pentru combustibilul folosit” către CET-urile care lucrează în pierdere. De la bugetul de stat se alocă maximum 10% din costuri, iar de la bugetul local se dau maximum 45%. Practic, măsura nu este altceva decât prelungirea subvenţiilor alocate de stat pentru că banii daţi de consiliile locale sunt viraţi la rândul lor de către Ministerul de Interne şi al Reformei Administrative. MIRA prognozează pentru 2008 subvenţii totale pentru căldură în valoare de 428,3 milioane de lei din bugetele locale şi 727,1 milioane lei din bugetul ministerului, inclusiv TVA, potrivit unui document deţinut de Jurnalul Naţional.
“De la 1 ianuarie 2009, fiecare condominium (scară, asociaţie de proprietari etc. – n.r.) va trebui să-şi precizeze sursa de energie termică: regie locală sau centrale de apartament”, ne-a precizat Marian Petrache, secretar de stat în cadrul MIRA. El a mai precizat că după această dată şi după efectuarea raportărilor, proprietarii de apartamente vor fi obligaţi să nu îşi schimbe furnizorul de căldură cu centrale pentru o perioadă de timp de câţiva ani cel puţin. Acest lucru se va face deoarece raportările respective sunt necesare regiilor locale pentru a stabili cât mai clar necesarul de investiţii care vor fi făcute, şi că acestea să nu fie efectuate degeaba din lipsă de clienţi. În acest moment, 5 milioane de români sunt conectaţi la sistemul centralizat de încălzire.

×
Subiecte în articol: economic