x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMM Factor: Banca plătește anticipat, statul garantează

IMM Factor: Banca plătește anticipat, statul garantează

de Dan Straut    |    27 Iul 2020   •   17:43
IMM Factor: Banca plătește anticipat, statul garantează

Guvernul a adoptat un memorandum de lansare a programului „IMM Factor”, asemănător „IMM Invest”, prin care microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM) își vor primi anticipat banii facturați clienților. Pe scurt, plata va fi făcută de bancă înaintea termenului de încasare, în proporție de 80%, iar statul va garanta 50% din sumă.

 

Serviciul - numit factoring - este deja folosit în România și constă în faptul că o firmă care are de încasat facturi vechi de la clienți poate să dispună mai repede de acei bani, cu ajutorul băncii. Noutatea este garanția oferită de stat, prin programul IMM Factor, care stimulează băncile să ofere servicii de factoring firmelor, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

„Atunci când un comerciant a contractat o livrare de bunuri și servicii cu plata facturii la un anumit termen, el poate merge către un finanțator - o bancă comercială - să ceară plata imediată a acelei facturi. Se duce cu factura la bancă și cere plata în proporție de până la 80% din valoare. Guvernul României garantează în proporție de 50% finanțatorului plata acestei facturi”, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului-ministru.

 

Exemplu de procedură

„Dacă un comerciant are o livrare de bunuri și servicii de 1 milion de lei cu termen de plată la 30 de zile, el poate merge imediat la bancă să ceară 800.000 de lei (80% din valoarea facturii), până la plata acesteia de către client. Statul îi garantează finanțatorului 400.000 de lei (jumătate din valoarea plătită de bancă). Astfel, banii circulă mai repede în economie și se evită riscul de neplată și de acumulare de arierate. Este important un astfel de program, pentru a stimula instrumentele de garantare a unor facilități de plată către comercianți numite factoring sau scontare”, a explicat oficialul.

Ce se întâmplă cu restul de 20% din bani? În mod normal, așa cum se derulează serviciile de factoring pe piață în prezent, restul de 20% din factură va fi transferat de bancă firmei furnizoare (minus un comision de operare), atunci când clientul plătește factura integral.

 

 

Statul urmează să garanteze jumătate din suma datorată de client și să suporte jumătate din dobânda pe care o plătește firma furnizoare către bancă.

 

Plafonul maxim de garantare oferit de Guvern este de 12 milioane de lei per beneficiar

×