x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Imobiliar - Birouri noi, parcari putine

Imobiliar - Birouri noi, parcari putine

de Eugenia Mihalcea    |    16 Mai 2006   •   00:00
Imobiliar - Birouri noi, parcari putine

Cladirile de birouri cu locuri de parcare incluse sunt inca la mare cautare pe piata. Desi anul 2005 a fost unul al preinchirierilor pentru spatii nefinisate inca, cererea de spatii de birouri ramane inca ridicata, iar noile cladiri sunt inca insuficiente, conform unui studiu al Agentiei imobiliare Colliers.

Spatiile de birouri sunt grupate in Capitala in patru zone, respectiv centru, centru-nord, nord si nord-est, fiecare zona avand caracteristicile ei. Zona centrala, situata intre Piata Romana si Piata Unirii, detine o mica parte din proiectele de birouri de calitate si se adreseaza in principal acelor companii interesate mai mult de vizibilitate decat de parcare. Zona de centru-nord, care porneste din Piata Victoriei pana in Piata Charles de Gaulle, incluzand si strazile adiacente, cuprinde mai multe cladiri de calitate, precum America House si CDG Plaza, dar si o serie de alte cladiri mai mici. Aceasta zona este preferata de companiile pentru care vizibilitatea si accesul conteaza cel mai mult.

Nordul, zona in care exista deja Bucharest Business Park, este in dezvoltare. Companiile au parte de expunere, accesibilitate, dar si de spatii de parcare, atat de necesare in Capitala. Pe de alta parte, anul trecut a crescut si numarul companiilor interesate de achizitionarea de spatii de birouri, deoarece aceasta s-a dovedit a fi o buna investitie. In 2006 vor fi disponibile extrem de putine spatii de birouri de calitate, insa pentru 2007 se anunta livrarea unui numar mare de proiecte ce pot aduce aproximativ 180.000 de metri patrati pe piata, potrivit studiului Colliers. Cererea pe piata a fost dictata si de deschiderea in Romania de noi sedii a unor mari companii din domenii in plina dezvoltare precum IT si serviciile financiare.

PARCARI. Parcarea continua insa sa ramana o adevarata problema, tinand cont de faptul ca orasul nu beneficiaza de parcari supraetajate, astfel incat parcarea a devenit un factor decisiv in alegerea spatiului de birouri. Lucrul acesta se reflecta si in preturile parcarilor. In centrul orasului, parcarea la suprafata este oferita la inchiriere de Primarie pentru circa 80-100 euro/loc/luna, in timp ce parcarea subterana implica un cost de 100-150 euro/loc/ luna. Locatiile noncentrale ofera mai multe locuri de parcare si la preturi mai mici: spatiile din subteran costa 40-50 euro/loc/luna, in timp ce parcarile la suprafata sunt inchiriate pentru 35-40 euro/loc/luna.

CHIRII. In 2005, spatiul de birouri in constructie, obiect al preinchirierii, a fost contractat la o chirie de 16-17 euro/mp/luna. Pentru 2006, preturile vor fi intr-o usoara crestere, pana la 18 euro/ mp/luna, cu exceptia proiectelor care se bucura de o locatie excelenta sau a spatiilor situate la ultimele etaje, care au priveliste panoramica, atribute care pot duce la solicitarea unor chirii mai mari.

ESTIMARE
"Pentru 2007 se anunta livrarea unui numar mare de proiecte ce pot aduce aproximativ 180.000 de metri patrati pe piata" - studiul Colliers

BUCURESTI: DOUA MALL-URI PE SECTOR
Anul trecut a fost un an in care lucrurile au parut a se aseza pe piata de retail. Cu toate acestea, nu pare a fi decat calmul dinaintea furtunii. 2006 se anunta un an spectaculos. Evenimentele 2005 au fost deschiderea City Mall si Cora Lujerului in Bucuresti si a Iulius Mall in Timisoara. Si totusi se pare ca pe piata exista inca o cerere ridicata pentru spatii, tinand cont ca presiunea exercitata de retaileri s-a reflectat in cresterea nivelului chiriilor si a preturilor de vanzare cu mai mult de 25%. Luand in considerare proiectele deja anuntate pentru perioada urmatoare, aproape fiecare zona a Bucurestiului va avea cel putin doua centre comerciale. In sud, City Mall va avea doi noi vecini: Sun Plaza si Liberty Center. Populatia din vestul orasului va putea alege intre Plaza Romania si Cotroceni Park. In nord, GTC si Baneasa Development vor fi protagonistii.

×
Subiecte în articol: economic piata birouri