x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inflația escaladează. Va depăși ținta stabilită până la sfârșitul anului

Inflația escaladează. Va depăși ținta stabilită până la sfârșitul anului

24 Mai 2021   •   17:01
Inflația escaladează. Va depăși ținta stabilită până la sfârșitul anului
Sursa foto: marcociannarel/Getty Images/iStockphoto

Inflația va crește semnificativ, depășind ținta stabilită în a doua parte a acestui an, ajungând la 4,1% în luna decembrie 2021, comparativ cu doar 3,4% cât a fost prognozat anterior, transmite Consiliul de Administraţie al BNR, 12 mai 2021.

"Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să urce vizibil peste limita de sus a intervalului ţintei în a doua parte a anului curent, până la 4,1% în decembrie 2021, faţă de 3,4% în prognoza precedentă, pentru ca în debutul anului viitor să revină, dar să şi rămână ulterior în jumătatea superioară a intervalului - în apropierea nivelului de 3,0% -, uşor peste valoarea de 2,8% anticipată anterior pentru luna decembrie 2022", arată BNR.

Influenţa este influențată de preţurile combustibililor, energiei electrice şi gazelor naturale. Acestea vor genera uşoare efecte dezinflaţioniste în 2022, complementare celor majore decurgând din scumpirea energiei electrice în luna ianuarie 2021 şi din ascensiunea cotaţiei petrolului din primul trimestru al anului curent.

Astfel, creşterea ratei anuale a inflaţiei deasupra intervalului ţintei are un caracter temporar. Influenţe sunt aşteptate să mai vină din evoluţia preţului produselor din tutun și al cotaţiilor internaţionale ale unor materii prime agro-alimentare.

Impactul inflaţionist ar putea fi însă mai intens şi de durată din cauza creşterilor cotaţiilor materiilor prime şi blocajele în lanţurile de producţie şi aprovizionare, care vor accelera inflaţia pe plan mondial. Există  premise favorabile pentru producţii agricole foarte bune pe plan intern, cu potenţiale consecinţe pozitive asupra preţurilor unor produse agroalimentare.

 

×
Subiecte în articol: inflatie