x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    10 Ian 2008   •   00:00

PRIVATIZÅRI. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a bugetat pentru 2008 venituri totale de 1,73 miliarde de lei (478 milioane de euro). Cea mai mare parte a sumei, respectiv 1,2 miliarde de lei (332 milioane de euro), urmând să fie obţinută din activitatea de privatizare. AVAS vrea să privatizeze mai multe companii din portofoliu la care deţine pachete majoritare de acţiuni, precum Antibiotice Iaşi, Oltchim Râmnicu Vâlcea, Societatea Naţională a Sării, complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova. (E.S)

 

INVESTIŢII. Investiţiile străine directe în România au scăzut anul trecut cu 21,3%, la nouă miliarde de dolari, de la 11,4 miliarde de dolari în 2006, potrivit estimărilor preliminare ale Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD). Investiţiile din România au fost mai mari decât cele atrase de Cehia (7,6 miliarde de dolari), ţară care a înregistrat un avans de 27,3%, şi sub nivelul din Polonia (18,1 miliarde de dolari), care a raportat o creştere de 30,3%.

 

NORME. Lucrările publice de construcţii, inclusiv extinderi de construcţii, vor fi proiectate pe baza unui proiect tehnic şi al unui plan de execuţie, dar şi al unui studiu de prefezabilitate, cu excepţia celor pentru care procedurile de achiziţie au fost deja lansate. Pentru obiectivele de investiţii noi, inclusiv extinderi, ale căror documentaţii tehnico-economice intră în competenţa de aprobare a Guvernului, va fi elaborat un studiu de prefezabilitate, conform conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, aprobat ieri de Guvern, prin hotărâre.

 

VINURI. Importurile de vin ale României s-au ridicat la 29,3 milioane de kilograme în primele nouă luni ale anului 2007, de aproape trei ori mai mult decât exporturile, care au totalizat 11,1 milioane kilograme, dar balanţa este mai echilibrată comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2006. România a importat în primele nouă luni 29,3 milioane de kilograme de vin, cu o valoarea estimată la 19,3 milioane de euro, în timp ce exporturile au totalizat 11,1 milioane de kilograme, cu o valoare de 11,7 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de către Ministerul Agriculturii. Vinurile de import au provenit în special din Italia şi Spania.


ASOCIERE. Proprietarii grupurilor Mobexpert, respectiv Altex, Dan Şucu şi Dan Ostahie, vor începe în prima parte a acestui an construcţia unei galerii comerciale pe un teren de cinci hectare, pe care îl deţin în vecinătatea hypermarketului Carrefour din Ploieşti. Construcţia va include un magazin Media Galaxy, un showroom Mobexpert şi alte magazine.

×
Subiecte în articol: economic milioane