x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    16 Ian 2008   •   00:00

DRUMURI. Licitaţia pentru construcţia tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov, care trebuia să aibă loc iniţial la 24 decembrie 2007, a fost amânat

DRUMURI. Licitaţia pentru construcţia tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov, care trebuia să aibă loc iniţial la 24 decembrie 2007, a fost amânată pentru a doua oară, de pe 15 pe 30 ianuarie. Măsura a fost luată în urma unor solicitări formulate de companiile care intenţionează să participe la proiect. La licitaţie vor putea să participe doar investitorii care au avut, în ultimii trei ani, o cifră medie de afaceri de peste 500 de milioane de euro pe an şi care au participat, în ultimii cinci ani, la cel puţin două proiecte similare, în valoare de minim 200 milioane de euro fiecare. (E.S)

 

PROCES. România nu are motive să oprească acţiunea în justiţie derulată împotriva Comisiei Europene cu privire la reducerea cotei de emisii poluante. Adrian Ciocănea, şeful Departamentului Afacerilor Externe din cadrul Guvernului a precizat, referindu-se la informaţiile conform cărora Comisia ar putea mări cotele alocate României, că procedura nu este stopată pentru că autorităţile române nu ştiu dacă aceste informaţii au legătură cu ceea ce a solicitat ţara noastră. (D. I.)

 

INFLAŢIE. Inflaţia se va situa în acest an între 5%-5,5%, peste intervalul ţintit de Banca Naţională a României (BNR), iar deficitul de cont curent va ajunge la 13,6% din PIB, consideră Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor. Vosganian a adăugat că România va înregistra în acest an o creştere economică de 6,5%. La finele lui 2007, inflaţia a urcat la 6,57%, cu 1,5% peste intervalul ţintit de BNR, potrivit Institutului Naţional de Statistică. În ceea ce priveşte inflaţia din 2008, ţinta stabilită de Guvern şi BNR este de 3,8% +/- 1%. (F.Z.)

 

TAXA AUTO. România a solicitat comisarului european pentru Impozitare şi Uniune Vamală, Laszlo Kovacs, o întrevedere pe tema taxei auto. Adrian Ciocănea, şeful Departamentului Afacerilor Externe din cadrul Guvernului, a declarat, ieri, că a solicitat ambasadorului României la UE, Lazăr Comănescu, să stabilească o întrevedere cu echipa comisarului european. El a precizat că România a trimis la Bruxelles toată documentaţia, “nu numai grila aceea care este foarte importantă, ci şi un proiect de ordonanţă de modificare a actului normativ”.

 

AGRICULTURĂ. Creşterea competitivităţii produselor agricole româneşti depinde de majorarea suprafeţei medii a exploataţiilor agricole, care în prezent este foarte redusă, a declarat Mariann Fischer Boel, comisarului european pentru Agricultură, citat de Mediafax. “Am mai menţionat nevoia de restructurare a sectorului fermelor din România. Recentele reforme ale Politcii Agricole Comune au ca scop creşterea competitivităţii producătorilor noştri. Acesta este cazul, în special în România, unde suprafaţa medie a unei ferme rămâne foarte redusă”, a spus Boel. (F.Z.)

×
Subiecte în articol: economic