x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

03 Iul 2008   •   00:00

3 iulie 2008



ENERGIE. Electrica, singurul distribuitor şi furnizor de energie de stat, riscă să iasă de pe piaţă din lipsă de lichidităţi. Societatea are creanţe restante totale de 710 milioane de lei (197,2 milioane de euro), dintre care aproape jumătate de la CFR. "Compania riscă să iasă din piaţă pentru că este în criză de lichidităţi", a spus Ioan Silvaş, directorul de furnizare al companiei. Cel mai mare datornic la Electrica este CFR, cu 309 milioane de lei, urmînd companiile miniere, cu datorii de 216 milioane de  lei.

PROFIT. Fondul Proprietatea a încheiat anul trecut cu un profit net de 313,1 milioane de lei, valoare de 4,3 ori mai mare faţă de cea din 2006. Din cîştig, FP ar putea distribui dividende de 2,5 ori mai ridicate faţă de cele aferente exerciţiului financiar anterior, ajungînd la 90 de milioane de lei. La data de 27 iunie, Fondul avea depozite bancare în sumă de 852 de milioane de lei. Statul este acţionarul majoritar al Fondului, însă un pachet de 17,7% este deţinut de persoane private. Fondul deţine participaţii la 88 de societăţi.

DESZĂPEZIRE. Regionala de Drumuri şi Poduri Bucureşti va organiza o licitaţie pentru a achiziţiona servicii de deszăpezire a drumurilor din administrare pentru perioada 2008-2011, valoarea estimativă a contractului fiind de 924,38 milioane de lei (253,92 milioane de euro). Contractul va fi împărţit în mai multe loturi şi vizează achiziţia serviciilor de deszăpezire pentru iernile din perioada amintită, precum şi procurarea de nisip şi clorură de calciu. DRDP administrează 2.585 km de drumuri naţionale, precum şi Autostrada Bucureşti – Piteşti, care are o lungime de 94,5 km.

BANI. Numărul contrafacerilor de monedă naţională a coborît în 2007 cu 16%, la 1.801 bancnote false, reducerea fiind determinată de utilizarea suportului de polimer, care prezintă siguranţă mai mare decît hîrtia împotriva falsificării, potrivit Băncii Naţionale a României. Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 50 de lei, respectiv 813 bucăţi, iar pe locul al doilea se situează bancnota de 100 de lei, cu 379 de falsuri, dintre care 97 pe material plastic.

PIAŢA MUNCII. Aproape jumătate dintre români ar prefera să lucreze în altă ţară membră a UE, potrivit unui studiu realizat de Bestjobs, iar 58,37% nu îşi iau toate zilele de concediu dintr-un an. Datele site-ului de joburi arată că, faţă de 2007, în prima jumătate a acestui an s-a înregistrat o creştere mare pentru joburile destinate studenţilor şi că piaţa de recrutare pe domeniul software stagnează. Salariile nete pentru programatori se apropie de cele occidentale, iar creşterea numărului de oferte este mică. (C.P.)

×
Subiecte în articol: economic milioane