x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

04 Iul 2008   •   00:00

4 iulie 2008



MAJORARE. Benzinele comercializate de Petrom sînt de ieri mai scumpe cu 700 de lei vechi, în vreme ce tarifele
percepute pentru fiecare litru de motorină au crescut cu 600 de lei vechi. Este cea de-a 11-a majorare operată de societate de la începutul anului, în condiţiile în care Varujan Vosganian, ministrul Economiei, consideră politica de preţuri a Petrom drept "o sfidare", deoarece beneficiază de cele mai mici redevenţe şi accize din UE. Barilul de ţiţei a atins ieri un nou record pe bursele externe, de 146,09 dolari. (D.I.)

AUTO. Vînzările Mazda în România pe primul semestru au crescut cu 369%, pînă la 1.351 de unităţi. Avansul este dat de modelele Mazda 2, cu 392 de unităţi comercializate, Mazda 3, cu 472 de unităţi, şi Mazda 6, cu 214 exemplare. Vînzările Mazda din ţara noastră au urcat cel mai mult din toată regiunea, urmînd Slovacia, unde creşterea a fost de 125%. (D.I.)

EXTINDERE. Producătorul de bere Azuga intră în forţă pe piaţa apei plate şi minerale. Astfel, compania a anunţat atît lansarea apei plate proprii Azuga, care va fi destinată iniţial consumului în familie, fiind îmbuteliată la PET-uri de 2 şi 5 litri, cît şi preluarea pachetului majoritar de acţiuni al firmei Perla Covasnei, din Sfîntu Gheorghe. Tranzacţia se va finaliza săptămîna viitoare prin achiziţionarea a 38,3% din titluri de la principalul acţionar al Perlei Covasna, Toth Arpad. Producătorul de bere a cumpărat deja un pachet de 12% deţinut de Mixt-Elis. (D.R.)

PLOIEŞTI. Nebunie în aceste zile la Registrul Auto Român. Sute de persoane dau buzna zilnic ca să-şi treacă pe cartea de identitate a autoturismelor concentraţia de dioxid de carbon. Din cauza aglomeraţiei, concendiile angajaţilor au fost sistate, iar lucrătorii stau ore în şir peste program. Menţiunea de dioxid de carbon în cartea de identitate se face numai pentru autoturismele Euro 3 şi Euro 4. Taxa pentru trecerea acestei menţiuni este de 25 de lei. (Laura Calciu)

TERMOCENTRALE. Complexurile energetice din Oltenia vor fi vîndute doar pentru amplasamentele lor, din cauza tergiversărilor statului pentru privatizarea lor, a declarat ieri Jean Constantinescu (foto), preşedintele IRE. Potrivit lui, eficienţa complexurilor este de 35% şi produc emisii apreciabile, circa o tonă de CO2 pe MWh, şi au nevoie de mari investiţii. Conform lui Constantinescu, memorandumul semnat între Termoelectrica, Enel şi E.ON pentru construirea unui grup de 800 MW la Brăila a însemnat doar "vînzarea amplasamentului" centralei. (D.I.)

×
Subiecte în articol: economic