x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie INS: 98% din români au contracte permanente de muncă

INS: 98% din români au contracte permanente de muncă

23 Sep 2019   •   20:10
INS: 98% din români au contracte permanente de muncă
Sursa foto: zhaojiankang/Getty Images/iStockphoto

Un procent de 98,2% dintre salariaţii din România lucrează în baza unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată, ponderea fiind uşor inferioară în mediul rural faţă de mediul urban, relevă "Ancheta asupra calităţii vieţii", realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS) cu date aferente anului 2018.

"Desfăşurarea activităţii în baza unui contract de muncă încheiat cu angajatorul reprezintă garanţia respectării unor drepturi din domeniul legislaţiei muncii: plata contribuţiilor la fondurile de asigurări sociale, respectarea numărului de ore de muncă, a numărului de zile de concediu sau zile libere etc", precizează realizatorii anchetei.

În unităţile mici (1 - 10 persoane), 96,7% din salariaţi au contract de muncă permanent, în comparaţie cu unităţile mari de 50 de persoane şi peste, unde 99,1% dintre salariaţi activează pe baza unor contracte permanente de muncă.

Regiunile Vest şi Bucureşti-Ilfov deţin ponderile cele mai mari ale salariaţilor cu astfel de înţelegeri (99,7%, respectiv 98,9%).

 

Ponderea femeilor care au încheiat contracte de angajare este mai mare cu 0,5 puncte procentuale decât cea a bărbaţilor.

×