x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Amenzi usturătoare pentru șoferii cu ITP expirat în 2024

Amenzi usturătoare pentru șoferii cu ITP expirat în 2024

de Redacția Jurnalul    |    12 Ian 2024   •   17:15
Amenzi usturătoare pentru șoferii cu ITP expirat în 2024

În acest an, conducătorii auto care sunt prinși în trafic fără Inspecție Tehnică Periodică (ITP) valabilă riscă amenzi considerabile, conform noilor reglementări. ITP-ul este o obligație pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice din România și este esențial pentru siguranța și funcționarea corespunzătoare a mașinii.

ITP-ul se face la un an pentru maşinile mai vechi de 12 ani, la 2 ani pentru maşinile între 3 şi 12 ani şi la 3 ani pentru autoturismele noi. În cadrul unei inspecţii tehnice periodice se măsoară aspecte legate de: emisiile de noxe, sistemul de direcție, sistemul de frânare, iluminatul și aspecte estetice precum parbrizul, caroseria și anvelopele.

Costul pentru efectuarea ITP-ului în 2024 variază între 110 și 200 de lei, în funcție de tipul și vechimea mașinii, serviciul ales și tipul de motorizare (benzină, diesel sau GPL). De exemplu, pentru autoturismele pe benzină sau diesel, prețul se situează între 120 și 150 de lei, în timp ce pentru microbuze, autoutilitare sau autoturisme 4x4 poate ajunge la 160-200 de lei. Motocicletele și mopedele au un cost estimat între 80 și 100 de lei.

În ceea ce privește amenzile pentru ITP expirat în 2024, noile reglementări stabilesc un punct de amendă la 165 de lei. Conform legislației în vigoare, conducerea unei mașini cu ITP expirat atrage sancțiuni serioase, variind între 9 și 20 de puncte de amendă. Dacă înmatricularea vehiculului a fost suspendată, amenda aplicată poate ajunge la 20 de puncte.

În situația în care un șofer este depistat circulând cu ITP-ul expirat, acesta se confruntă cu două amenzi distincte: una pentru conducerea unui autoturism fără ITP valabil și cealaltă pentru conducerea unui vehicul ale cărui drepturi de înmatriculare au fost suspendate. Prin acumularea maximă a punctelor, amenda totală poate atinge suma de 6.600 de lei, potrivit Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: itp ITP expirat